Iraan teatas tuumakütuse rikastamise mahu suurendamisest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Natanzi uraani rikastamise keskus.
Natanzi uraani rikastamise keskus. Foto: Raheb Homavandi / Reuters / Scanpix

Iraan teavitas ÜRO tuumajärelevalve ametit, et suurendab tuumakütuse rikastamist mahus, mis jääb Iraani tuumaleppe raamidesse.

Iraani tuumaameti asepresidendi Ali Akbar Salehi sõnul saadeti Rahvusvahelisele Aatomienergiaagentuurile (IAEA) eile kiri «teatud tegevuste alustamisest».

Rikastamise mahu suurendamisest teatas eile Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei. 

Sellega suureneb surve Euroopa diplomaatidele, kes üritavad päästa murenevat Iraani tuumalepet, millest USA välja astus.

«Kui tingimused lubavad, siis võib-olla saame homme õhtul Natanzis teatada uute tsentrifuugide tootmise keskuse avamisest,» ütles Salehi.

«See, mida teeme, ei riku (2015. aasta) lepet,» lisas ta. Salehi rõhutas, et tootmisprotsessi alustamine ei tähenda, et hakkame tsentrifuuge kokku panema või et kõnelused (Euroopaga) on läbi kukkunud.

Leppe alusel tohib Iraan ehitada ja katsetada tipptasemel tsentrifuugide osi, kuid leppe esimesel aastakümnel on teatud tehnoloogiate uurimine Iraanile keelatud.

Samuti tohib Iraan leppe kohaselt rikastada uraani 3,67 protsendini. Teheran on öelnud, et suudab päevadega saavutada 20 protsendi rikastatuse astme, mis on küll tsiviilkasutuse piirides, aga lubab riigil palju kiiremini rikastada uraani sõjaliseks otstarbeks vajaliku 80–90-protsendise rikastatuse astmeni.

Vastusena sellele ärgitas Iisraeli luureminister looma sõjalist koalitsiooni Iraani vastu, kui islamivabariik hakkab rikastama uraani järelevalveta ja tuumarelva jaoks vajalikul tasemel.

«Kui iraanlased nüüd alla ei anna ja üritavad naasta uraani järelevalveta rikastamise juurde, siis peaks tulema selge avaldus USA presidendilt ja kogu Lääne koalitsioonilt,» ütles ta. «Araablased ja Iisrael oleks ka kindlasti seal.»

Katz tegi avalduse ajal, mil Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu on Euroopa ringreisil. Peaminister arutab Euroopa pealinnadega Iraani osalust Lähis-Ida konfliktides ja Iraani tuumaprogrammi, mida Iisrael peab iseendale suureks ohuks.

Netanyahu teatas täna, et Iraani otsuse taga suurendada tuumakütuse rikastamise mahtu on eesmärk toota tuumarelv, mida saaks kasutada Iisraeli vastu.

«Kaks päeva tagasi teatas Iraani kõrgeim juht ajatolla (Ali) Khamenei, et kavatseb hävitada Iisraeli riigi,» ütles Netanyahu videos. «Eile selgitas ta, kuidas ta seda kavatseb teha - uraani piiramatu rikastamisega, et luua tuumapommide arsenal.»

Netanyahu kohtus eile Saksamaa kantsleri Angela Merkeliga, täna saab ta kokku Prantsuse presidendi Emmanuel Macroniga ning homme Briti peaministri Theresa Mayga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles