Ametnikud: EL-i asüülireformis kokkuleppimisest ollakse kaugel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lesbose saarele jõudnud migrandid.
Lesbose saarele jõudnud migrandid. Foto: ANTHI PAZIANOU / AFP / SCANPIX

Euroopa Liidu riikide ministrid ja ametnikud tunnistasid täna, et bloki asüülireeglite muutmist ümbritseva kaheaastase patiseisu murdmisest juuni tähtajaks ollakse veel kaugel.

Paljude riikide ministrid ja ametnikud suhtusid kriitiliselt ja olid isegi vastu asüülireeglite reformiettepanekule, mida eesistujariik Bulgaaria täna neile esitles. Kava eesmärk on ületada erimeelsused enne Euroopa Ülemkogu 28.-29. juunil.

«Läbirääkimiste praegune olukord pole vastuvõetav,» ütles Saksa siseministeeriumi tippametnik Stephan Mayer kõnelustele saabudes. «Me pole valmis seda (kava) aktsepteerima.»

Mayeri sõnul kritiseerisid kavade osi ka Itaalia, selle lõunapoolsed naaberriigid ja Ida-Euroopa riigid.

Rootsi migratsiooniminister Helene Fritzon ütles, et kompromissi saavutamine võis muutuda raskemaks pärast parempoolsete võidukäiku Itaalia ja Sloveenia valimistel. «Euroopas on täna karmim poliitkliima,» nentis ta.

Itaalia siseministri Matteo Salvini sõnul tähendab Bulgaaria välja käidud kava, et rändekoorma kandmine jääb jätkuvalt peamiselt Itaalia ja teiste Vahemeremaade kanda.

Belgia migratsiooniminister Theo Francken ütles, et asüülireform on surnud. «Selle debati pidamiseks pole piisavalt aluspinda,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles