Itaalia maffiatõrjejuht: maffia on muutunud globaliseeruvaks nähtuseks

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia karabinjeerid hoidmas 2015. aastal plakatit 11 isiku fotodega, kes abistasid väidetavalt maffiasündikaat Cosa Nostra tagaotsitavat liidrit Matteo Messina Denarot.
Itaalia karabinjeerid hoidmas 2015. aastal plakatit 11 isiku fotodega, kes abistasid väidetavalt maffiasündikaat Cosa Nostra tagaotsitavat liidrit Matteo Messina Denarot. Foto: Alessandro Fucarini / AP

Itaalia maffiavastase juurdlusbüroo (DIA) juht hoiatas teisipäeval, et maffia ei ole ainult Itaalia probleem, vaid globaliseeruv nähtus, mille mõju imbub mitmesse Euroopa riiki.Itaalia ja maffia

«Organiseeritud kuritegevus on liikumas välismaale, globaliseerumas,» ütles DIA juht Giuseppe Governale Roomas kohtumisel välismeediaga.

Ehkki kurikuulsal Sitsiilia maffiasündikaadil Cosa Nostra «on olnud alati kohalolek USAs, Kanadas ja Austraalias», on Kalaabria maffiaorganisatsiooni ´Ndràngheta mõju «alahinnatud».

«´Ndràngheta ...on erakordselt võimas organisatsioon,» sõnas Governale, lisades, et kuritegelikel ühendustel on kontaktid riikides üle kogu maailma, kus nad tegutsevad.

DIA juhi sõnul kaldub ´Ndràngheta kopeerima välismaal Kalaabrias loodud struktuure. Ta tõi näiteks Brüsseli, kus nad ei osta ainult hooneid, vaid terveid kvartaleid.

Governale lisas, et Cosa Nostra, kurikuulsalt halastamatu kuritegelik organisatsioon, mis vastutab minevikus pea igapäevaselt korraldatud rünnakute eest, on praegu tõsiste tagasilöökide tõttu suurtes organisatsioonilistes raskustes.

Enamik sündikaadi ladvikust peale maffiaboss Matteo Messina Denaro on arreteeritud. Denaro on jooksus alates 1993. aastast, kuid politsei on jõudmas kannule tema lähematele abilistele ning Governale sõnul ei peeta Denarot enam rühmituse kõrgeimaks juhiks.

DIA juht hoiatas aga, et Cosa Nostra endise juhi Toto Riina surm vanglas 2017. aasta novembris võib viia organisatsiooni uue juhi nimetamiseni.

Cosa Nostra on nõrgestatud, kuid kahjuks on selle keskkonna ja arenemisega seotud tingimused endiselt olemas, sõnas ta.

«Maffia saab lüüa kooliõpetajate armee käest,» ütles Governale, tsiteerides 1996. aastal surnud itaalia luuletajat ja kirjanikku Gesualdo Bufalinot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles