Cambridge Analytica juhataja arutas Assange`iga USA valimisi (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julian Assange.
Julian Assange. Foto: Peter Nicholls / Reuters / Scanpix

Cambridge Analytica juhataja külastas eelmise aasta veebruaris WikiLeaksi asutajat Julian Assange`i, et arutada USA valimiste mõjutamist. Lisaks tegi firma WikiLeaksile väidetavalt ka krüptoraha makseid.

Selle aastani Cambridge Analytica juhataja kohal tegutsenud Brittany Kaiser kohtus Assange`iga eelmise aasta veebruaris, et arutada USA presidendivalimiste mõjutamist.

USA kongressi ja Briti parlamendi uurimiskomisjonidele esitatud info kohaselt teostas Cambridge Analytica WikiLeaksile ka krüptovaluutas makseid ja annetusi.

Mõlemad firmad on USA eriuurija Robert Muelleri juurdluses olulisel kohal, kuid paljastused vastastikustest suhetest tõstatavad uusi küsimusi organisatsioonide täpsema läbikäimise kohta.

Eelmise aasta oktoobrini ei olnud kahe organisatsiooni vahelistest sidemetest midagi teada. Siia aga selgus, et Cambridge Analytica oli võtnud ühendust Assange`iga, et paluda abi Hillary Clintonilt varastatud 33 000 e-kirja levitamisega.

Assange väljastas avalduse, öeldes, et keeldus Cambridge Analytica palvest. Sama väitis ka firma tegevjuht Alexander Nix veebruaris Briti parlamendisaadikutele.

Ecuadori saatkonna külastajatelogi näitab aga, et Cambridge Analytica juhataja Brittany Kaiser külastas Assange`i 2017. aasta 17. veebruaril. Uurimiskomisjonidele teadaoleva informatsiooni kohaselt oli kohtumise teemaks USA valimistel toimunu retrospektiivne arutamine.

Lisaks ütles Kaiser väidetavalt, et on teinud WikiLeaksile krüptovaluutas ülekandeid. Ta nimetas organisatsiooni enda lemmik heategevusorganisatsiooniks. Raportite kohaselt sai ta raha kolmandate osapoolte käest kingituste ja maksete kujul.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles