Afganistan kuulutas usupühade ajaks välja vaherahu Talibaniga (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani president Ashraf Ghani palvetamas koneverntsi ajal Kabulis eile.
Afganistani president Ashraf Ghani palvetamas koneverntsi ajal Kabulis eile. Foto: OMAR SOBHANI / REUTERS / SCANPIX

Afganistani võimud teatasid täna, et moslemite püha kuud ramadaani lõpetava püha Eidi puhul kehtib nädal aega vaherahu Talibaniga, samas võitlus teiste rühmituste, sealhulgas ISISega jätkub.

President Ashraf Ghani teatas Twitteris, et vaherahu kestab 27. ramadaani päevast kuni Eid-al-Fitri viienda päevani, ehk relvad peaks vaikima 12.–17. juunini.

Taliban pole otsesõnu veel kinnitanud, et on vaherahuga nõus. Mässuliste kõneisik ütles AFP-le, et peab valitsuse avalduse osas konsulteerima ühenduse ametnikega.

Üllatav teade tuli kõigest mõni päev pärast seda, kui Afganistani kõrgemad usujuhid kogunesid pealinnas Kabulis ja kuulutasid oma fatwa'ga enesetapurünnakud lubamatuks. Tund pärast fatwa väljaandmist plahvatas enesetapuründaja pomm hoone juures, kus usujuhid kogunesid, tappes seitse inimest.

Ghani sõnul toetab Afganistani valitsus usujuhtide üleskutset.

«Valitsus mitte ainult ei toeta õpetlaste fatwa't, aga toetab ka soovitatud vaherahu,» teatas Afganistani president oma kantselei vahendusel. «Samal ajal annab Afganistani valitsus kõigile oma julgeoleku- ja kaitsejõududele korralduse peatada rünnakud Talibani vastu, kuid operatsioon Daeshi (ISIS), Al-Qaeda ja teiste rahvusvaheliste terrorivõrgustike vastu jätkuvad.»

Veebruaris avalikustas Ghani plaani alustada rahukõnelusi Talibaniga, kava kohaselt võiks tulevikus ühendust tunnustada poliitilise parteina.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles