Lõuna-Korea püüab saavutada kokkulepet Korea sõja lõpetamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea sõdurid patrullimas Pajus Põhja-Korea piiri ääres.
Lõuna-Korea sõdurid patrullimas Pajus Põhja-Korea piiri ääres. Foto: Ahn Young-Joon / AP / Scanpix

Soul peab Pyongyangi ja Washingtoniga kolmepoolseid kõnelusi, et saavutada kokkulepe Korea sõja ametlikuks lõpetamiseks, teatas Lõuna-Korea enne Kim Jong-uni ja Donald Trumpi kohtumist.

Korea sõda kestis 1950.–1953. aastani ja lõppes relvarahuga. Rahulepingut ei ole tänini allkirjastatud, mis tähendab, et tehniliselt on kaks Koread ikka veel sõjas.

USA president Donald Trump ütles eelmisel nädalal, et see on üks ajaloolisel tippkohtumisel käsitletavatest teemadest.

«Me rääkisime sõja lõpetamisest,» ütles Trump pärast Põhja-Korea kõrge ametnikuga kohtumist. «See on ajalooliselt väga tähtis, aga eks me näe.»

Lõuna-Korea välisministeerium ütles täna, et peab rahu asjus kolmepoolseid kõnelusi.

«Valitsus jätkab Lõuna- ja Põhja-Korea ning USA kolmepoolseid kõnelusi, et kuulutada võimalikult ruttu sõda lõppenuks,» ütles ministeeriumi pressiesindaja Noh Kyu-duk.

Singapuri tippkohtumisel tegutseb Lõuna-Korea ja välismeedia pressikeskus, mida juhib Soul, ütles Noh. Tema avaldus viitab üha suuremale tõenäosusele, et kohale sõidab ka Lõuna-Korea president Moon Jae-in.

Presidendikantseleist öeldi aga uudisteagentuurile Yonhap, et kahe Korea ja USA kolmepoolset kohtumist ilmselt ei tule, sest Trump on andnud märku, et Singapuris tehakse ots lahti ja kohtumisi tuleb veel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles