USA valijad võtsid maha seksuaalsesse vägivalda kergekäeliselt suhtunud kohtuniku (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aaron Persky poseerib hääletuse vastuplakatiga.
Aaron Persky poseerib hääletuse vastuplakatiga. Foto: Jeff Chiu / AP / Scanpix

USAs vabastati rahvahääletusel ametist kohtunik, kes mõistis naise vägistajale kõigest kuud kuud vanglakaristust. 

Brock Turner, Stanfordi ülikooli ujuja, oli kahele tunnistajale jäänud vahele teadvuseta naise seksuaalse ründamisega prügikastide taga 2015. aasta jaanuaris. Turner mõisteti vägistamises süüdi ja prokurörid küsisid tema vangistuseks kuus aastat. Kohtunik Aaron Persky aga mõistis välja kuus kuud vangistust ja kolm aastat tingimisi.

Persky tõi kergendavate asjaoludena välja Turneri noore vanuse, varasemate kriminaalkaristuste puudumise ja asjaolu, et nii süüdistavav kui ka ohver olid tarbinud alkoholi. Persky tõi oma otsuse põhjendusena välja tõsise mõju, mida pikk vanglakaristus noorele mehele avaldaks. 

Juhtumist sai rahvuslik skandaal, kui Turnerit tõsteti esile kui näidet, kuidas valged ja rikkad mehed pääsevad karistustest libedalt. Protesteerijate meelepaha jõudis haripunkti, kui süüdistatava isa Dan Turner avaldas kirja, milles ütles, et «tema poja elu ei ole enam kunagi see, millest ta unistas... kõrge hind, mida maksta 20 minuti tegevuse eest tema järgmisel 20 ja rohkemal eluaastal.»

Kohtunik Persky tagasikutsumiseks algatati eelmise aasta juunis petitsioon. California seadusandlus käsib panna referendumile nende kohtunike jätkamise, kelle eemaldamiseks on 160 päevaga kogutud 20 protsendi valijate allkiri. See on peaaegu 60 000 inimest. 

Viimati kutsuti USA kohtunik rahvahääletusel tagasi 1977. aastal, Californias oli viimane sarnane juhtum rohkem kui 80 aasta eest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles