KOHALIK VAADE: Kreekat kimbutavad paremäärmuslased

Merili Arjakas
, Suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Thessaloniki linnapead Yiannis Boutarist ründasid paremradikaalid rahvakogunemisel 19. mail. Meer viidi pärast juhtunut haiglasse.
Thessaloniki linnapead Yiannis Boutarist ründasid paremradikaalid rahvakogunemisel 19. mail. Meer viidi pärast juhtunut haiglasse. Foto: AFP/SCANPIX

Thessaloniki on suuruselt Kreeka teine linn. Eeslinnadega koos elab seal üle miljoni inimese. Linna kirev ajalugu ulatub 2300 aasta taha ning veel 20. sajandi alguses oli Thessaloniki rahvuste, keelte ja kultuuride metropol.

Parempoolse ekstremismi toetajad on võtnud kohad sisse Kreeka parlamendis, kuna neonatslik Kuldne Koidik sai eelmistel valimistel 2015. aastal seitse protsenti häältest ja arvamusküsitluste järgi pole erakond toetust kaotanud.

Uus ekstremismipuhang tuli pärast majanduskriisi, kuid rahvuskeskne populism pole varemgi Kreeka poliitikas võõras olnud. Näiteks oli see valdav aastatel 1967–1974, kui riiki valitses sõjaväehunta. Ka enne seda oli poliitika palju natsionalistlikum, kuigi segatud tugeva antikommunismiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles