Austria sulgeb seitse mošeed ja saadab riigist välja mitu imaami (15)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austria lipp.
Austria lipp. Foto: HEINZ-PETER BADER/REUTERS/Scapix

Austria saadab välja mitu välismaalt rahastatud imaami ja sulgeb seitse mošeed osana vastumeetmetest «poliitilisele islamile», ütles kantsler Sebastian Kurz reedel.

Kurzi sõnul järgnevad valitsuse sammud usuasjade ameti juurdlustulemustele varem sel aastal avalikkusesse jõudnud fotode suhtes, millel kujutati lapsi Viinis asuvas Türgi toetusega mošees surnuid kehastamas ning Esimese maailmasõja aegset Gallipoli lahingu uuesti läbi mängimist.

«Paralleelühiskondadel, poliitilisel islamil ja radikaliseerumisel ei ole selles riigis kohta,» sõnas konservatiivsesse Rahvaparteisse (ÖVP) kuuluv Kurz.

Siseminister Herbert Kickl, kes esindab võimuliidu teist osapoolt Austria Vabadusparteid (FPÖ), ütles, et Viin võib riigist välja saata 60 Türgi rahastatud imaami ja nende perekonda. «Isikute ring, keda need meetmed võivad puudutada, koosneb umbes 60 imaamist,» sõnas ta ja lisas, et elamisloast võib ilma jääda umbes 150 inimest.

Kickli sõnul on kahe imaami elamisluba juba tühistatud ja veel viiele keelduti elamisloa andmisest. Lisaks sulgeb valitsus siseministri sõnul kuut mošeed haldava ühingu nimega Araabia usukogukond.

Valitsus toetub oma sammudes 2015. aastal vastuvõetud seadusele, mis keelab usukogukondadel oma tegevust välismaalt saadavate vahenditega rahastada.

Nädalalehes Falter ilmunud fotodel oli näha noori poisse moondamisülikondades marssimas, au andmas, Türgi lippe lehvitamas ja seejärel surnuid mängimas. Seejärel pandi nende «surnukehad» rivvi ja kaeti lippudega.

Kõnelaust mošeed haldavad Saksamaal Kölnis baseeruv türgi-islami kultuuriühing (ATIB) ning Türgi usuasjade ameti Diyaneti haru.

ATIB mõistis fotod pärast ilmumist hukka, nimetades neid «väga kahetsusväärseks» sündmuseks ja öeldes, et see katkestati «veel enne lõppu».

Türgi presidendi pressiesindaja kritiseeris Austria otsust, nimetades seda islamivastaseks ja rassistlikuks sammuks.

«Austria otsus sulgeda seitse mošeed ja saata välja imaamid viletsal ettekäändel peegeldab islamivastast, rassistlikku ja diskrimineerivat populistlikku tõusulainet selles riigis,» kirjutas Ibrahim Kalin Twitteris.

«See on katse rünnata moslemikogukonda odavate poliitiliste punktide nimel,» sõnas ta.

Kommentaarid (15)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles