Johnson ennustas lekitatud helisalvestises Brexiti-kõneluste katkemist (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
British Foreign Minister and leading Brexit supporter Boris Johnson gives a joint press conference with Hungary's Minister of Foreign Affairs and Trade (not in picture) following talks in Budapest on March 2, 2018. / AFP PHOTO / Attila KISBENEDEK
British Foreign Minister and leading Brexit supporter Boris Johnson gives a joint press conference with Hungary's Minister of Foreign Affairs and Trade (not in picture) following talks in Budapest on March 2, 2018. / AFP PHOTO / Attila KISBENEDEK Foto: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Briti välisminister Boris Johnson ennustas meediale lekitatud helisalvestises Brexiti kõneluse kokkuvarisemist ning mõtiskles selle üle, kuidas USA president Donald Trump Suurbritannia lahkumiskõnelusi peaks.

Väljaandele Buzzfeed lekitatud salvestisest ilmnes, et Johnson ütles varem sel nädalal valitsevate konservatiivide aktivistidele, et Briti valitsus on jõudmas läbirääkimistel faasi, «kus me võitleme Brüsseli vastu palju vihasemalt».

«Te peate arvestama faktiga, et võib aset leida kokkuvarisemine, ok?» sõnas välisminister. «Ma ei taha, et keegi selle ajal paanitseks. Keegi ei tohi paanikasse sattuda. Lõpuks läheb kõik hästi.»

«Viime võitluse vaenlase juurde – täiesti õige. Me peame seda tegema ja seda me ka teeme,» sõnas Johnson teistes märkustes, mille edastas ajaleht The Times.

Briti välisminister ütles ka, et «imetleb üha enam» Trumpi. «Ma olen üha rohkem veendunud, et tema hulluses peitub meetod».

«Kujutage ette Trumpi Brexitit tegemas. Ta lendaks karmilt peale, leiaks aset igasuguseid katkestusi ja kaost. Kõik arvaksid, et ta on läinud hulluks. Tegelikult võib see kuhugi viia. See on väga hea mõte,» sõnas Johnson.

Välisministri märkused valmistavad ilmselt piinlikkust peaminister Theresa Mayle Brexiti-kõneluste tundlikus faasis, kus valitsusjuht püüab oma lõhenenud valitsuskabinetis saavutada üksmeele Suurbritannia nägemuse kohta riigi tulevastest kaubandussuhetest EL-iga.

Johnson, üks peamisi Brexiti eestkõnelejaid, rääkis ka erimeelsustes Briti valitsuses, öeldes, et «Brexit saab teoks ja ma arvan, et see on pöördumatu...kuid risk seisneb selles, et see ei juhtu sellisel kujul nagu me tahame».

Tema sõnul püüab establishment tagada, et Brexit "muudaks võimalikult vähe" ja sellega kaasneb risk «jääda EL-i ooteruumi ning lukustatuna selle orbiidile».

Hiinast rääkides ütles Johnson, et Pekingiga «tuleb diplomaatiliselt lävida ning kohelda teda sõbra ja partnerina, kuid samas tunnistada, et ta on meie äririvaal, kes püüab meile külma teha».

Briti välisminister tunnistas ka, et tema USA ametivend Mike Pompeo on palunud Suurbritannial kasutada oma tuumaekspertiisi Põhja-Koreale selle tuumaarsenali lammutamisel abi osutamiseks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles