Itaalia ja Malta mängivad migrantidega kuuma kartulit (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lesbose saarele jõudnud migrandid.
Lesbose saarele jõudnud migrandid. Foto: ANTHI PAZIANOU / AFP / SCANPIX

Itaalia uus siseminister Matteo Salvini sattus eile sõnasõtta Maltaga, mis võtab tema väitel enda kanda liiga väikese osa üle Vahemere saabuvate migrantidega kaasnevast koormast.

«Armas jumal lõi Malta Aafrikale lähemale kui Sitsiilia,» ütles rahvuslane Salvini, kui Itaalias valmistus maabuma järjekordne laevatäis Vahemerelt päästetud migrante.» Maltal ei ole võimalik igale abipalvele ei öelda.»

Väidetavalt keeldus Malta minemast appi päästelaevale Seefuchs, mis jäi tormisel merel hätta, pardal 119 migranti.

Seefuchs läks kolmapäeval migrantide paadilt tulnud hädakutse peale merele, aga oli pärast merehädaliste pardalevõtmist sunnitud ise suurema laeva appi kutsuma.

Saksa vabaühendus Sea-Watch, kes ei suutnud raskete tingimuste tõttu Seefuchsi aidata, ütles, et Valletta keeldus abistamast muul viisil, kui arstiabi vajajaid helikopteriga pardalt maale toimetades.

Malata valitsus kiirustas kinnitama, et nemad ei teinud midagi valesti, vaid käitusid rahvusvahelistele konventsioonidele vastavalt.

Alles eile jõudsid üks tanker ja Itaalia rannavalvealus Seefuchsi juurde ja õhtuks oli laev Lõuna-Sitsiilias Pozzallo sadamas. Migrandid veetsid tormisel merel 70 tundi.

Itaaliasse Kalaabria poolsaarele oodatakse täna randuma vabaühenduse Sea Watch 3 laeva 232 migrandiga, kes on olnud merel üle kolme päeva.

«Kas meie Malta sõbrad võiksid öelda, mitu immigrante vedavat laeva sildus 2018. aastal nende sadamates?» päris Itaalia siseminister sapiselt. «Kui palju inimesi maale tuli, kui palju asüülitaotlusi läbi vaadati ja kui palju rahuldati? Itaalia tahab probleeme lahendada, mitte tekitada.»

Salvini, kes on ka asepeaminister, on korduvalt lubanud teha lõpu migrantide Itaaliasse saabumisele ja kiirendada nende väljasaatmist.

Ta süüdistab teisi Euroopa Liidu riike Itaalia hülgamises ja hiljuti ütles ta, et Itaalia ei saa olla Euroopa põgenikelaager.

Itaaliasse on jõudnud alates 2013. aastast üle Vahemere rohkem kui 700 000 migranti. Tänavu on registreeritud üle 13 500 tulija.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles