Saksamaal mitu patsienti tapnud kolibakter võib pärineda Hispaania kurkidelt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurgid ühel Hamburgi turul.
Kurgid ühel Hamburgi turul. Foto: SCANPIX

Saksamaal on enam kui 600 inimest nakatunud inimesele ohtliku kolibakteriga. Mitu patsienti on selle tagajärjel juba surnud.

Juba nädala alguses kiirelt levima hakanud kõhutõve põhjuste otsimine on aga raskendatud. Vahepeal on aga haiguse raskemasse vormi nakatunud 140 inimest, vahendab Süddeutsche Zeitung.

Varem pole Saksamaal kunagi soolestiku haigus nii kiirelt levinud. Haigusjuhte on esinenud juba peaaegu kõikides liidumaades, väljaarvatud Rheinland-Pfalzi liidumaal.

Kuna nakatunuid on üle riigi, jõuti järeldusele, et bakter levib toidu kaudu, mis on üle riigi laiali saadetud. Tänaseks on kolibakterit leitud Hispaaniast pärit kurkidelt.

Hamburgi Hügieeniinstituut pidi haigustekitaja tuvastamiseks võtma patsientide kodudest ja toidukohtadest proove. Eelnevalt selgus patsientide küsitlemise põhjal, et saastunud ei saa olla piima- ega lihatooted.

Küll aga pidi toiduaine eelnevalt kokku puutuma väljaheitega veistelt, lammastelt või kitsedelt. Inimese tervisele ohtlikud kolibakterid elavad tavaliselt nende soolestikus. Inimestele on need kolibakterid ohtlikud, kuigi on sarnased meie enda soolestiku bakteritele.

Siiani on nakatunud peamiselt täiskasvanud naised. Eeldatavasti seetõttu, et süüa valmistavad Saksamaal peamiselt naised. Samuti on naiste seas suurem osakaal tervislikule toitumisele mõtlejaid.

Eile tuvastaski Robert-Koch-Institut Hamburgis, et nakatunud patsiendid olid tervete kontrollgrupiga võrreldes tarbinud enam lehtsalatit, tomatit ja kurki. Seejärel leiti neljalt uuritud kurgilt kolibakter. Kolm neist kurkidest pärineb Hispaaniast, neljanda päritolumaa pole veel selgunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles