USA väljastas hoiatuse Hiinas toimuvate helirünnakute osas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Guangzhou linn Hiinas.
Guangzhou linn Hiinas. Foto: Sipa Asia/Sipa USA/Scanpix

USA saatkond Hiinas väljastas kahe nädala jooksul juba teise hoiatuse salapäraste helirünnakute osas, mis on kahele Ühendriikide kodanikule terviseprobleeme tekitanud.

Saatkond palus rünnaku ohvriks sattunud ameeriklastel otsida meditsiinilist abi, kui neid on tabanud seletamatud sümptomid või tajud. USA meedikute meeskond tegeleb möödunud kuust alates Guangzhou saatkonnas viibinud ameeriklaste tervise kontrollimisega.

Eelmisel kuul avalikustatud juhtumid Guangzhou saatkonnas on tekitanud muret, et kahe aasta eest Kuubal alguse saanud rünnakud helirelvadega on levinud ka teistesse riikidesse. Ühendriikide Kuuba saatkonna töötajad kurtsid varem seletamatute tervisehäirete üle, mis olid põhjustatud ilmselt helirelva kasutamisest.

Eelmisel kuul tabas konsulaartöötajat Hiinas kerge ajukahjustus, mis oli tekkinud 2017. aasta lõpust selle aasta alguseni aset leidnud ebatavalise surve tõttu.

USA välisminister Mike Pompeo teatas neljapäeval, et seletamatute terviserikete uurimiseks moodustatakse eraldi uurimisrühm.

Hiina välisministeerium märkis, et Ühendriigid ei ole Pekingit probleemist teavitanud. «Kui Ühendriigid meiega kommunikeeruks, võtaksime me vastutuse seda uurida,» teatas välisministeeriumi kõneisik Hua Chunying.

USA väljastas eelmisel kuul Hiinas viibivatele kodanikele tervisehoiatuse ning palus anda teada igasugustest akuutsetest kuulmis- või nägemistajudest. Ametnikud lisasid, et sarnaseid juhtumeid on täheldatud ainult USA diplomaatiliste esindajate ja nende pereliikmete juures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles