G7 tülitseb, Xi ja Putin sõbrustavad (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin (vasakul) ja Xi Jinping Shanghais.
Vladimir Putin (vasakul) ja Xi Jinping Shanghais. Foto: SPUTNIK / REUTERS/Scanpix

Hiina ja Venemaa president kiitsid tänasel tippkohtumisel Shanghai Koostööorganisatsiooni (SCO) laienemist, demonstreerides ühtsust, mis on teravaks kontrastiks lahkhelidele maailma juhtivate tööstusriikide ühenduse G7 ridades.

Hiina president Xi Jinping tervitas Qingdaos eraldi Indiat ja Pakistani, kelle jaoks see on esimene SCO tippkohtumine.

Shanghai Koostööorganisatsioon loodi 2001. aastal algselt piiritülide lahendamiseks, võitluseks terrorismi ja USA mõju vastu Kesk-Aasias. Sellesse kuuluvad Hiina ja Venemaa kõrval neli endist Nõukogude Liidu Kesk-Aasia vabariiki ning Pakistan ja India.

Tippkohtumisest võtab osa ka Iraani president Hassan Rouhani. Iraan on SCO vaatlejaliige, kelle jaoks on väga oluline Hiina ja Venemaa toetus pärast USA otsust 2015. aasta tuumaleppest välja astuda.

Xi ütles, et unilateralism, kaubandusprotektsionism ja vastusammud globaliseerumisele võtavad uusi vorme ning kannustas koostööle ühiseks hüvanguks.

Hiina president ei nimetanud Ühendriike, kuid sõnas: «Me peame hülgama külma sõja mentaliteedi ja blokkide vastasseisu, vastustama püüet tagada endale absoluutne julgeolek teiste arvel ning saavutama julgeoleku kõigile.»

USAga raskeid kaubandusläbirääkimisi pidava Hiina president on seisukohal, et Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) reeglid ja multilateraalne kaubandussüsteem tuleb säilitada, et luua avatud maailmamajandus. «Me peame hülgama ensesekeskse ja lühinägeliku suletud uste poliitika,» rõhutas Xi.

Vene president Vladimir Putin ütles, et Pakistani ja India ühinemine SCOga tähendab, et organisatsioon on muutunud veelgi tugevamaks.

SCO omavahelised suhted ei ole siiski nii pilvitud, kui Xi näidata tahtis. Näiteks teevad India murelikuks Hiina kaubandustaristuprojektid piirkonnas, mille pärast käivad vaidlused Pakistaniga. Hiina ja India vahel puhkes eelmisel aastal Himaalajas ohtlik piiritüli.

Kahepäevast Qingdao tippkohtumist aga ükski lahkheli ei tumestanud. SCO tippkohtumisel demonstreeritud ühtsus oli teravaks kontrastiks G7 Quebeci kohtumise meeleoludele.

USA president Donald Trump teatas eile pärast tippkohtumiselt lahkumist, et Ühendriigid ei kiida G7 ühisavaldust heaks. Ta süüdistas Kanada peaministrit Justin Trudeaud valelikkuses ja nõrkuses, sest Trudeau oli kinnitanud, et kõik G7 liikmed allkirjastasid ühisavalduse.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles