Babtšenko «tapja»: sõin supi ära ja läksin teda tapma (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arkadi Babtšenko.
Arkadi Babtšenko. Foto: Genya Savilov / AFP / Scanpix

Väidetavalt Kremli-vastast Vene ajakirjanikku Arkadi Babtšenkot tapma palgatud mees mängis enda sõnul julgeolekuteenistusega kokku, et aidata võimudel teavet koguda, vahendab BBC.

Endine Ukraina Õigeusu Kiriku preester Oleksii Tsõmbaljuk teavitas enda sõnul julgeolekuteenistusi kohe pärast seda, kui üks ukrainlane pöördus tema poole ja palus tal Babtšenko tappa. Seejärel lavastati Babtšenko tapmine ja mõned poliitikud süüdistasid selles Venemaad. Babtšenko ilmus järgmisel päeval avalikkuse ette ja teatas, et on elus ning tapmine oli lavastatud.

«Ma olen Arkadi Babtšenko tapja,» teatas Tsõmbaljuk Kiievis BBC ajakirjanikuga kohtudes. Tegu on Ukraina paremäärmusliku rühmituse liikmega, kes on vabatahtlikuna võidelnud ka Ida-Ukrainas.

Borõs Herman.
Borõs Herman. Foto: Stringer / Reuters / Scanpix

Tsõmbaljuki sõnul lähenes talle aprilli alguses ukrainlane Borõs Herman, kes tegi mehele pakkumise Babtšenko tapmiseks. Näost-näkku kohtumiste ja tekstisõnumite vahetamise järel ning 14 000 USA dollari (11 800 euro) suuruse tasu eest lepiti väidetavalt plaanis kokku.

Tsõmbaljuki hinnangul valiti just tema välja, sest ilmselt arvas relvatöösturist Herman, et teda on võimalik kergesti mõjutada.

Paar päeva enne libamõrva kohtus Tsõmbaljuk esmakordselt oma sihtmärgi Babtšenkoga ajakirjaniku korteris, kus julgeolekuteenistuse töötaja olevat Babtšenkole lausunud: «Ütle tere oma võimalikule tapjale.»

«Sõin oma supi ära, kutsusin takso ja läksin Babtšenkot tapma,» meenutas «tapja» BBC-le antud intervjuus. «Korteris lamas Babtšenko põrandal vereloigus ja ootas kiirabi saabumist. Soovisin talle head tervist, ta palus mul mitte end naerma ajada,» sõnas Tsõmbaljuk.

Pärast «mõrva» liikus Tsõmbaljuk turvalisse kohta ja jälgis, kuidas sotsiaalmeedias uudis levima hakkas. Samal õhtul saatis ta sõnumi mõrva tellinud Hermanile, kus kirjutas: «Selle parasiidist ussikese eest on hoolt kantud.» Järgmise päeva esimestel tundidel tuli talle vastuseks soov kohtuda.

Kohtumist aga ei toimunud, sest ametnikud pidasid riigist lahkumist plaaninud Hermani kinni. Veidi hiljem ilmus Babtšenko elusana kaamerate ette.

Herman ei ole eitanud Tsõmbaljukiga koostöö tegemist, aga on väitnud, et töötas samuti Ukraina julgeolekuteenistusega koos ning teadis, et mõrv lavastatakse. Siiani pole Herman ega tema esindajad suutnud selle väite kohta ühtegi tõendit esitada. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles