Süürias Idlibi provintsis puhkesid ägedad lahingud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zardana linn Idlibi provintsis.
Zardana linn Idlibi provintsis. Foto: OMAR HAJ KADOUR / AFP / Scanpix

Süüria loodeosas sai täna režiimivägede õhurünnakutes surma 11 tsiviilisikut, teatasid aktivistid arvatavast vasturünnakust kaht režiimi käes olevate küla rünnanud pühasõdalastele.

Õhurünnakud tabasid mitut linna ja küla Idlibi provintsis, mis on pea täielikult erinevate džihaadirühmituste käes. «Üheksa tsiviilisikut, nende seas kolm last, hukkusid õhulöökides Taftanazi linnale,» teatas Suurbritannias baseeruv vabaühendus Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus.

Keskuse direktori Rami Abdel Rahmani sõnul lõid õhulöögid rivist välja ka lastehaigla ning veel kaks tsiviilisikut jättis elu naabruskonnas korraldatud õhurünnakutes.

Eile õhtul ründasid Al-Qaeda endise Süüria haru Hayat Tahrir al-Shami (HTS) võitlejad Fuaa ja Kafraya küla, mis moodustavad väikse valitsusrežiimi käes oleva tasku Idlibi provintsis. «See on ägedaim rünnak viimase kolme aasta jooksul,» sõnas Abdel Rahman.

Täna jätkunud sõjategevuses hukkus vähemalt kuus Süüria režiimimeelset võitlejat ja kolm HTSi pühasõdalast. Süüria riikliku uudisteagentuuri SANA teatel õnnestus kohalikel võitlejatel pühasõdalaste rünnak tagasi lüüa.

Vaatluskeskuse sõnul on umbes 60 protsenti provintsist HTSi kontrolli all, selle kohalike rivaalide käes on umbes kolmandik ning režiimi kontrolli all 10 protsenti provintsist.

Piiramist on Süüria seitse aastat kestnud sõjas ohtralt kasutatud, kuid peamiselt on seda teinud valitsusväed.

Türgi piiril asuva Idlibi elanikkond on paisunud viimastel aastatel kahele miljonile, sest provintsi on saadetud tuhandeid teistest Süüria piirkondadest evakueeritud mässulisi ja nende pereliikmeid. Eelmisel aastal kuulutati provints de-eskalatsioonitsooniks, kuid vägivalda esineb viimasel ajal taas rohkem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles