Putin: vangide vahetamise üksikasju Ukrainaga on liiga vara arutada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Vene presidendi Vladimir Putini sõnul ei ole aeg veel küps, et arutada Ukrainas vangi mõistetud Vene ajakirjaniku Kirill Võšinski Venemaal vangis hoitava ukrainlase Oleg Sentsovi vastu vahetamise üksikasju.

Samas andis Vene riigipea Hiinas Qingdaos Shanghai Koostööorganisatsiooni tippkohtumise kõrvalt ajakirjanikega vesteldes mõista, et avalikkuse eest varjatult vastavad läbirääkimised siiski käivad.

«On kaugelt liiga enneaegne öelda, kuidas see küsimus lahendatakse,» sõnas Putin ja lisas, et ta ei taha praegu midagi öelda, et midagi häirida või rikkuda.

Putin ja Porošenko arutasid võimalikku vangide vahetust eilses telefonivestluses ja leppisid kokku, et kahe riigi ametnikud külastavad lähitulevikus oma kodanikest vange. Venemaa presidendi sõnul algatas arutelu Porošenko.

Oleg Sentsov.
Oleg Sentsov. Foto: AP/SCANPIX

2015. aasta augustis mõistis Doni-äärses Rostovis asuv Põhja-Kaukaasia sõjaväekohus 2014. aastal Krimmis kinni võetud Sentsovi poolsaarel väidetava terroriühenduse loomise eest 20 aastaks range režiimiga vangilaagrisse.

15. mail otsis Ukraina julgeolekuteenistus SBU läbi Vene uudisteagentuuri RIA Novosti kontori, võttis kinni ning andis riigireetmises kahtlustatavana kohtu alla selle Ukraina-Vene topeltkodakondsusega juhi Võšinski.

Viimasel ajal on süvenenud kartused, et 41-aastane ukrainlasest filmirežissöör Sentsov, kes peab alates 14. maist vanglas näljastreiki, võib trellide taga surra.

Kiievi hinnangul on hoiab Venemaa praegu vanglas umbes 70 ukrainlasest poliitvangi ning Ukraina on valmis vahetama neid 23 venelase vastu, kes tegelesid Ukrainas luuramisega.

Homme kohtuvad Berliinis Normandia neliku välisministrid, et arutada võimalusi seiskunud rahuprotsessi edasiviimiseks Ida-Ukrainas, kus jätkuv vaenutegevus ei näita vaibumise märke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles