Saudi Araabia, Ühendemiraadid ja Kuveit abistavad Jordaaniat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NEWS AGENCY

Saudi Araabia, Ühendemiraadid ja Kuveit pakkusid Jordaaniale 2,5 miljardi USA dollari suurust abi seoses majanduskriisiga, mis on vallandanud meeleavaldused võimude kärpemeetmete vastu, teatas esmaspäeva varahommikul kohalik meedia.

"Lähedaste vennalike sidemete valguses sai kokku lepitud majandusabi paketi eraldamises Jordaaniale 2,5 miljardi USA dollari ulatuses," kirjutas Saudi Araabia riiklik uudisteagentuur.

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini teatas pühapäeval ühenduse 20 miljoni euro suurusest abist Jordaaniale pärast seda, kui kokkuhoiumeetmete vastased meeleavaldused sundisid tagasi astuma kuningriigi peaministri.

EL toetab Jordaaniat "kõigi käepäraste vahenditega, seahulgas majandus- ja rahandusinstrumendid", sõnas Mogherini Ammanis.

Rahanappuse käes kannatav USA liitlane Jordaania, kes sõltub suuresti rahvusvaheliste doonorite abist, on raskustes oma võlakoorma kontrolli alla saamisega pärast seda, kui kuningriik sai 2016. aastal Rahvusvaheliselt Valuutafondilt (IMF) 723 miljonit dollarit laenu.

Jordaanias, kus kasinusmeetmed on kaasa toonud esmatarbekaupade hinnatõusu, vallandas valitsuse kavandatud maksureform meeleavaldused, mis sundisid valitsust reformiplaani tagasi võtma ja viisid peaminister Hani Mulki tagasiastumiseni 4. juunil.

Süüriaga piirnev Jordaania süüdistab oma majandushädades piirkonna ebastabiilsust ning sadade tuhandete sõja eest põgenenud süürlaste võõrustamist.

Maailmapanga hinnangul on Jordaania majanduskasvu väljavaade tänavu nõrk ning riigi tööealisest elanikkonnast on 18,5 protsenti töötud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles