Iraagi valimissegaduse keskel süttis ka valimissedeleid hoidnud ladu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Al-Russafa valimissedeleid hoidnud ladu.
Al-Russafa valimissedeleid hoidnud ladu. Foto: Khalil Dawood / imago/Xinhua/Scanpix

Iraagi suurimas valimissedeleid hoidnud laos puhkes eile põleng, teatasid võimuesindajad.

Põleng puhkes Al-Russafa laos, kus hoitakse Ida-Bagdadi valimisringkonna sedeleid, ütles anonüümsust palunud kõrge julgeolekuametnik AFP-le.

Tulekahju põhjus pole teada, kuid see langeb ajale, kui Iraak valmistub pettusekahtlustuste tõttu käsitsi üle lugema umbes 10 miljonit 12. mai parlamendivalimiste valimissedelit.

Bagdadi kahest miljonist valimisõiguslikust elanikust andis Al-Russafa ringkonnas hääle umbes 60 protsenti.

Põlengupaigast kerkis must suitsusammas, mida on näha üle kogu Iraagi pealinna. Uudisteagentuuri AFP ajakirjaniku sõnul püüdsid kaks tundi pärast tulekahju algust seda kustutada tuletõrjujad koos kümne kustutusveokiga.

Valimiskomisjoni Al-Russafa eest vastutav ametnik Imed Jamal ütles, et põlengus hävis ruum, kus hoiti hääletusmasinaid ja muud valimisvarustust. «Kastid valimissedelitega olid ühes teises ruumis,» lausus ta, lisades, et tulekahju häälte ülelugemist ei mõjuta.

Sündmuskohal käinud siseministeeriumi pressiesindaja kindral Saad Maani sõnul oli enamik valimiskaste teises hoones ja need on säilinud.

Kindral möönis siiski, et põlengus võisid hävineda ka mõned valimissedelitega kastid.

Iraagi parlamendi esimees Salim Jabouri nõudis eile, et põlengu tõttu tuleb korraldada täiesti uued parlamendivalimised.

Iraagi parlament andis kolmapäeval korralduse kõik 12. mai valimiste hääled käsitsi üle lugeda ning vallandas valimiskomisjoni.

Lahkuv parlament võttis pärast mitut tulutut katset vastu otsuse lugeda pettusesüüdistuste tõttu üle kõigi jaoskondade kõik sedelid - kokku umbes 11 miljonit häält. Parlamendi 328 liikmest toetas otsust 173.

Üheksaliikmeline sõltumatu komisjon saadeti laiali ja asendatakse kohtunikega.

Segadused on kestnud sestpeale, kui valimised võitis šiiavaimuliku Moqtada Sadri valimisliit kommunistidega, kuid uue valitsuse moodustamise kõnelused käivad.

Paljud valimistega kõrvale heidetud poliitikud, kellele rahvas eelistas võimuladviku vastaseid ühendusi, loodavad häälte ülelugemisega oma olukorda parandada.

Luureteenistuste sõnul on esmakordselt kasutusel olnud elektrooniliste hääletusmasinate katsetused andnud erinevaid tulemusi, mis viitab, et pettusesüüdistustel on alust.

Parlament tühistas juba eelmisel nädalal välismaal elavate ja ümberasustatud iraaklaste hääled.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles