Vabariiklasest senaator otsib toetust Põhja-Koreas sõjalise jõu kasutamiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabariiklasest senaator Lindsey Graham.
Vabariiklasest senaator Lindsey Graham. Foto: Alex Edelman / RS/MPI/Capital Pictures/Scanpix

Vabariiklasest senaator Lindsey Graham palus eile demokraatidelt toetust Põhja-Korea vastu sõjalise jõu kasutamiseks juhul, kui Donald Trumpi ja Kim Jong-uni kohtumisel kokkulepet ei saavutata.

«Kui diplomaatia ei tööta, siis ka te toetate minu püüdeid seadustada viimase meetmena sõjalise jõu kasutamist veenmaks Põhja-Koread ja Hiinat, et sel korral käivad asjad teisiti?» lausus Graham ABC Newsi eetris. «Donald Trump ei kavatse alla anda, seega on ainult kaks võimalust: rahu või sõda.»

Graham lisas: «Kui diplomaatia ei tööta, peavad demokraadid ja vabariiklased panema viimase meetmena lauale sõjalise võimaluse, sest vastasel korral ei saa me kunagi head kokkulepet.»

Demokraadid tegid Grahami ettepaneku kiiresti maha. New Jersey demokraadist senaator Bob Menendez teatas: «Ma armastan oma sõpra Lindsey Grahami, kuid usun, et me peame rahule võimaluse andma.»

«Ma ei ole valmis andma sellele presidendile ega kellelegi teisele luba sõjalise jõu kasutamiseks, kuniks ma usun, et rahu tee on võimalik,» lisas Menendez.

«Korea poolsaare probleemile ei ole sõjalist lahendust,» märkis Menendez. «Põhja-Koreal on tuumarelvad. Ühendriikidel on tuumarelvad. See ei ole sama olukord, mis Ühendriikide ja Iraani vahel. Iraanil ei olnud tuumarelva. Samuti mitte Iraagil. See muutuks väga kiiresti väga katastroofiliseks.»

Trump ja Kim on mõlemad lennanud Singapuri, et pidada seal homme ajalooline tippkohtumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles