Kim lubas Trumpi Pyongyangi kutsuda (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA, Singapuri ja Põhja-Korea lipud.
USA, Singapuri ja Põhja-Korea lipud. Foto: Wong Maye-E / AP / Scanpix

Juhul, kui Singapuri kohtumine osutub edukaks, kutsub Põhja-Korea juht Kim Jong-un USA presidendi Donald Trumpi kõneluste teist vooru pidama Pyongyangi, edastas Lõuna-Korea ajaleht Chosun Ilbo.

Lehe andmeil edastas kutse presidendile juuni alguses Valget Maja väisanud Põhja-Korea kõrge ametnik Kim Yong-chol.

Teist vooru oodatakse juulis, kui seegi möödub edukalt, võib kolmas voor tulla sügisel Washingtonis.

Ettevalmistuste laiahaardelisusest hoolimata sõltub Singapuri tippkohtumise edu Kimi ja Trumpi isiklikust läbisaamisest, arvasid Lõuna-Korea esindajad.

Souli sõnul oli Lõuna-Korea valmis aitama kaasa kokkuleppe saavutamisele ja osalema kolmikkohtumisel, milleks Lõuna-Korea president Moon Jae-in oli valmis Singapuri lendama. «Kuid nagu praegusest olukorrast näha, läks kõik seekord sedaviisi,» ütles Moon.

Põhja-Korea agentuur, mis vaikis maha Kimi väljalennu, edastas täna, et riigipea saabus Singapuri ja märkis: «Läbirääkimistel (USA-ga) tõstetakse suur hulk küsimusi, mis puudutavad uute suhete kehtestamist Põhja-Korea ja USA vahel, küsimused kestliku ja kindla rahumehhanismi tagamisest Korea poolsaarel, poolsaare tuumavabaks muutmist ja muid ühishuvi pakkuvaid teemasid, mis on muutuva ajastu nõuded.»

Meedia teatel kohtus Kim juba Singapuri peaministri Lee Hsien Loongiga ja tänas teda kohtumise korraldamise eest. «Minu ootuste kohaselt tuleb tippkohtumine väga edukas,» ütles Lee.

President Trumpi auto Singapuris.
President Trumpi auto Singapuris. Foto: ANTHONY WALLACE / AFP

Singapuri peaministriga kohtus täna ka Trump.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles