Pariis oli vastu Korsika soovile põgenikele sadamat pakkuda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandid ja vabatahtlikud Aquariuse pardal.
Migrandid ja vabatahtlikud Aquariuse pardal. Foto: KARPOV / AFP / Scanpix

Pariis kaitses otsust mitte pakkuda randumisvõimalust Vahemerel asuvale migrante vedavale päästelaevale, kuigi Korsika liidrid pakkusid, et avavad alusele saare sadama.

Korsika juhid Gilles Simeoni ja Jean-Guy Talamoni pakkusid teisipäeva hommikul, et päästelaev Aquarius, mille pardal on 629 migranti, võib randuda saare sadamas, kuid keskvalitsus kritiseeris Korsika rahvuslaste žesti teravalt.

«Simeoni võtab seisukoha, ilma et peaks selle eest vastutama,» ütles välisministri asetäitja Jean-Baptiste Lemoyne raadiojaamale Sud. «Rahvusvahelise õiguse kohaselt peavad nad suunduma lähimasse või kõige turvalisemasse sadamasse. Korsika ei ole ei lähim ega kõige turvalisem. Laev asub Itaalia ja Malta vahel.»

Hispaania võtab vastu

Itaalia ja Malta keeldusid laeva vastu võtmast ning migrandid toimetatakse Itaalia alustega Hispaania Valencia sadamasse.

Hispaania uus välisminister Josep Borrell ütles täna, et Itaalias ja Maltas randumiskeelu saanud 629 migrandiga päästelaeva vastu võttes soovib Madrid survestada Euroopa Liidu juhte tegelema eelseisval ülemkogul bloki rändepoliitikaga.

"Hispaania tegi žesti, mille eesmärk on lõpetada senine kõrvalevaatamine, millega sunnitakse üht liikmesmaad probleemiga tegelema, sellal kui teised seda eemale tõrjuvad," ütles Borrell usutluses raadiojaamale Ser.

Välisministri sõnul oli otsus lubada päästelaev Aquarius Valencia sadamasse uue peaministri Pedro Sáncheze isiklik samm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles