Moon: Singapuri kokkulepe lõpetab külma sõja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea president Moon Jae-in. Tema ees teleekraanil on ülekanne USA president Donald Trumpi ja Põhja-Korea juhi Kim Jong-uni kohtumisest.
Lõuna-Korea president Moon Jae-in. Tema ees teleekraanil on ülekanne USA president Donald Trumpi ja Põhja-Korea juhi Kim Jong-uni kohtumisest. Foto: Bae Jae-man / AP / Scanpix

Lõuna-Korea president Moon Jae-in tervitas USA presidendi Donald Trumpi ja Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni kohtumise tulemust, nimetades seda ajalooliseks sündmuseks, mis lõpetab viimase külma sõja aegse konflikti.

Lõuna-Korea president Moon Jae-in tervitas teisipäeval USA presidendi Donald Trumpi ja Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni kohtumise tulemust, nimetades seda ajalooliseks sündmuseks, mis lõpetab viimase külma sõja aegse konflikti.

«Tervitan kogu südamest Põhja-Korea ja USA ajaloolise tippkohtumise edu. 12. juuni Sentosa kokkulepe läheb ajalukku sündmusega, mis aitas kaotada maailmast külma sõja viimase pärandi,» ütles Moon.

Lõuna-Korea riigipea tunnustas Trumpi ja Kimi vaprust ja meelekindlust, et mitte leppida iganenud ja tuttava reaalsusega, vaid astuda julge samm muutuste suunas. Moon ütles, et Trump saatis korda vägiteo, millega keegi ei ole kunagi hakkama saanud ning lisas, et ka Kimi mäletatakse tulevikus juhina, kes tegi ajalugu, astudes esimese julge sammu maailma poole.

«Täna saavutatud kokkuleppest edasi liikudes valime uue tee. Jätame selja taha sünged sõja- ja konfliktipäevad ning kirjutame uue rahu ja koostöö peatüki. Oleme sellel teel koos Põhja-Koreaga,» sõnas Lõuna-Korea riigipea.

Moon hoiatas siiski, et tegemist on alles algusega ning eesootaval teel võib tulla ette raskusi.

«Kuid me ei pöördu enam kunagi tagasi minevikku ega loobu oma julgest teekonnast,» lubas riigipea

Põhja-Korea liider Kim Jong-un ja USA president Donald Trump kinnitasid tänasel tippkohtumisel allkirjastatud ühisavalduses pühendumist Korea poolsaare täielikule tuumavabadusele ning lubasid ühiseid pingutusi püsiva ja stabiilse rahurežiimi loomiseks poolsaarel.

Neljapunktilises ühisavalduses ei mainita USA nõudmist täielikuks, tõendatavaks ja pöördumatuks tuumadesarmeerimiseks.

Põhja-Korea kinnitab üle Kimi ja Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-ini 27. aprilli tippkohtumisel vastu võetud Panmunjomi deklaratsiooni, millega Pyongyang lubas liikuda Korea poolsaare täielikult tuumavabaks muutmise poole, seisis ühisavalduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles