Hiina soovib leevendada Põhja-Korea vastaseid sanktsioone

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina-Põhja Korea sõprusesild ühendab kaht riiki, kuid jalakäijatel pole lubatud piiri ületada.
Hiina-Põhja Korea sõprusesild ühendab kaht riiki, kuid jalakäijatel pole lubatud piiri ületada. Foto: Fred Dufour / AFP / Scanpix

Hiina kutsus ÜRO Julgeolekunõukogu kaaluma Põhja-Korea vastaste sanktsioonide peatamist või leevendamist, kui riik täidab ÜRO resolutsioone ja teeb diplomaatilistel läbirääkimistel edusamme.

Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Geng Shuang ütles mõni tund pärast USA presidendi Donald Trumpi ja Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni kohtumist, et julgeolekunõukogu sanktsioone võib vastavalt Pyongyangi sammudele muuta, peatada või tühistada.

Julgeolekunõukogu võiks kaaluda Põhja-Korea vastaste sanktsioonide leevendamist või tühistamist vastavuses Põhja-Korea tegevuse ja olukorra arengutega, ütles Geng ajakirjanikele. «Leiame, et julgeolekunõukogu peaks toetama praegusi diplomaatilisi pingutusi.»

Põhja-Korea vastaste sanktsioonide tühistamisele kutsus mai lõpus Pyongyangi külastades ka Vene välisminister Sergei Lavrov. Trump välistas teisipäeval vahetult pärast Kimiga kohtumist sanktsioonide kohese leevendamise, öeldes, et see tuleb siis, kui oleme kindlad, et tuumarelv ei ole enam tegur.

Hiina on Põhja-Korea ainus suur liitlane ja peamine kaubanduspartner, kuid Põhja-Korea viimaste aastate provokatsioonid on Pekingit sedavõrd ärritanud, et ta on liitunud ÜRO Julgeolekunõukogu sanktsioonidega stalinistliku riigi vastu.

Kim on viimase kahe ja poole kuu jooksul külastanud Hiinat kaks korda ja püüdnud enne tippkohtumist Trumpiga kindlustada endale Pekingi toetust. Singapuris peetud ajaloolisele tippkohtumisele USA presidendiga lendas ta selleks puhuks laenatud Hiina lennufirma Air China lennukiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles