Bosnia serblased nimetasid Mladici vahistamist reetmiseks

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ratko Mladicit kujutav grafiti Belgradis.
Ratko Mladicit kujutav grafiti Belgradis. Foto: SCANPIX

Bosnia serblased süüdistasid täna nende sõjaaegse liidri Ratko Mladici vahistamisest teatanud Belgradi oma reetmises.


«Ma tunnen end kohutavalt. Nagu keegi mu lähedastest oleks kinni peetud,» rääkis 50-aastane töötu Banja Luka elanik Mirjana Brdar uudistevõrgule AFP ilmselgelt pahasel toonil. «Serbia reetis meid. Ma vihkan [Serbia presidenti Boris] Tadicit. Ta on valmis võimutüki nimel kõigest loobuma.»

«Ma olen vihane! Kuidas sai see juhtuda?» pahandas 43-aastane Dragan, kes keeldus AFP-le oma perekonnanime avalikustamast. «Ma ei mõista Tadici vajadust lääne liidritele meeldida.»

«Me reetsime kõik, mida me pidanuks kaitsma. Mladic oli meie rahvuse ja patriotismi sümbol. Me pussitasime teda südamesse. Täna on mul häbi olla serblane,» kurjustas Dragan.

69-aastast Mladicit otsiti taga rahvusvahelise sõjakohtu orderi alusel seoses aastatel 1992-1995 Bosnia sõja käigus toime pandud julmustega. Teda süüdistatakse nii Srebrenica veresaunas kui Sarajevo piiramises.

Srebrenica veresaun on tunnistatud genotsiidiks ja Euroopa julmimaks sõjakuritööks pärast Teise maailmasõja lõppu. Vaid mõne 1995. aasta juuli päeva jooksul tapsid bosnia serblaste üksused umbes 8000 bosniaki meest ja poissi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles