Norra palub USA-l kahekordistada sõdurite arvu riigis (8)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA merejalaväelased Norras õppustel.
USA merejalaväelased Norras õppustel. Foto: SIPA / SCANPIX

Norra valitsus teatas teisipäeval, et palub Washingtonil kahekordistada riigis viibivate USA sõdurite arvu ja viia nad pisut lähemale Vene piirile.

Norra keskosas Værnes viibib alates 2017. aastast Venemaa häälekast vastuseisust hoolimata rotatsiooni korras 330 Ühendriikide merejalaväelast.

Oslo teatas, et tahab suurendada nende arvu 700-le ja viia nad põhja poole Setermoeni, mis asub Vene piirist 420 kilomeetri kaugusel. Lisaks soovib valitsus, et USA-ga sõlmitud kokkulepe vägede Norras viibimise kohta kuuluks uuendamisele viie aasta tagant praeguse iga kuue kuu asemel.

«Norra kaitsmine sõltub meie NATO liitlaste toetusest nagu enamiku NATO liikmesmaade puhul,» ütles kaitseminister Frank-Bakke Jensen avalduses. «Selleks, et see toetus kriisi ja sõja korral toimiks, sõltume täielikult ühisest väljaõppest ja õppustest rahu ajal.»

Norra välisminister Ine Eriksen Søreide ütles, et kui Oslo peaks Washingtonilt lisajõudude saatmiseks nõusoleku saama, jäävad USA sõdurid «Vene piirist jätkuvalt viisakasse kaugusesse».

«Aga me ei näe ühtegi tõsist põhjust, miks Venemaa peaks reageerima, isegi kui me ootame seda ka sel korral, sest ta teeb seda liitlaste õppuste ja väljaõppe kohta alati,» lausus ta.

Oslo teadaanne järgneb üheksa NATO idatiiva riigi reedesele üleskutsele alliansile tugevdada oma kohalolekut piirkonnas. Bulgaaria, Tšehhi, Eesti, Ungari, Läti, Leedu, Poola, Rumeenia ja Slovakkia kutsusid NATO liidreid arutama juulis peetaval tippkohtumisel sõjalise kohaloleku suurendamist alliansi idatiival.

Riigijuhid ütlesid, et praegu piirkonnas paiknevaid NATO maavägesid on vaja tugevdada «õhu- ja mereväekomponentidega».

Norra andis enne 1949. aastal NATO asutajaliikmeks saamist lubaduse mitte lubada enda territooriumile alaliselt teiste riikide vägesid, välja arvatud juhtudel, kui riiki ähvardab rünnak.

Oslo peab enda hinnangul sellest jätkuvalt kinni, sest USA väed viibivad riigis rotatsiooni korras.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles