Kanada peaministrit sarjanud Trumpi nõunik vabandas keelekasutuse eest (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump ja Justin Trudeau
Donald Trump ja Justin Trudeau Foto: SAUL LOEB / AFP/ Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi nõunik kaubandus- ja majandusküsimustes Peter Navarro vabandas teisipäeval selle eest, et kasutas Kanada peaministrit kritiseerides väljendit «eriline koht põrgus», mis pidavat Trudeau´d ootama.

«Lubage mul parandada tehtud viga,» ütles Navarro Washingtonis ärilehe Wall Street Journal korraldatud üritusel ajakirjanikele. «Minu keelekasutus oli sobimatu.»

Navarro ütles laupäeval pärast G7 tippkohtumist Kanadas, et «põrgus on eriline koht igale välisriigi liidrile, kes ajab president Donald Trumpiga halvas usus diplomaatiat ja püüab seejärel talle uksest väljudes nuga selga lüüa».

«Just seda tegi pahauskne Justin Trudeau oma vigurpressikonverentsiga. See oli nõrk ja ebaaus, mida Justin Trudeau tegi,» lausus ta.

President Donald Trump teatas laupäeval pärast tippkohtumiselt lahkumist, et Ühendriigid ei kiida G7 ühisavaldust heaks.

Trumpi ja teiste G7 liidrite heakskiidu pälvinud ühiskommünikee oli just Québecis avaldatud, kui tippkohtumiselt lahkunud USA president lennukist teatas, et loobub seda toetamast.

Ta süüdistas Québeci provintsis Charlevoix´s tippkohtumist võõrustanud Kanada peaministrit, kes oli jõudnud juba kinnitada, et kõik G7 liikmed allkirjastasid ühisavalduse, valelikkuses ja nõrkuses.

USA presidendile paistis valmistavat enim meelehärmi Trudeau avaldus, et kanadalased «ei ole lükata-tõmmata», vaid vastavad USA tariifidele sama mõõduga. «Kanadalased on viisakad ja mõistlikud, kuid ei ole lükata-tõmmata,» sõnas Trudeau.

«Tuginedes Justini valelikele avaldustele tema pressikonverentsil ja sellele, et Kanada kehtestab tohutud tariifid meie põllumeestele, töölistele ja ettevõtetele, olen ma andnud käsu ühisavalduse heakskiitmisest loobuda,» kirjutas Trump Twitteris.

Kanada peaminister ütles pressikonverentsil ka, et Trumpi otsus kehtestada tariifid terase- ja alumiiniumiimpordile Kanadast ja teistest riikidest rahvusliku julgeoleku kaalutlustel on «teatud määral solvav» Kanada sõjaveteranidele, kes on alates Esimest maailmasõjast oma liitlase USA kõrval seisnud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles