Briti alamkoda ei toetanud endale veto andmist Brexiti leppe üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopameelsed meeleavaldajad Briti parlamendi ees.
Euroopameelsed meeleavaldajad Briti parlamendi ees. Foto: TOLGA AKMEN / AFP / SCANPIX

Briti peaministril Theresa May´l õnnestus eile vältida lüüasaamist parlamendis, kui alamkoda lükkas tagasi muudatusettepaneku Euroopa Liidust lahkumise eelnõusse, mis andnuks sellele veto lõpliku lahkumisleppe üle.

Alamkoda lükkas häältega 324-298 tagasi muudatusettepaneku, mis oleks võtnud peaministrilt õiguse parlamendi nõusolekuta Brexiti kõnelustelt lahkuda, ja saatis eelnõu tagasi mittevalitud lordidest koosnevasse ülemkotta.

Alamkoda hääletas eile veel eelnõule esitatud vähemalt 14 muudatusettepaneku üle.

Veel eile astus tagasi Briti justiitsministeeriumi alamminister Phillip Lee, et tal oleks võimalik parlamendis valitsuse vastu hääletada.

«Suurbritannia lahkumine EL-ist avaldaks minu valimisringkonna inimestele, majandusele ja kultuurile negatiivset mõju ning praegusel viisil edasiliikumine oleks vastutustundetu,» ütles Lee, kes hääletas 2016. aasta referendumil EL-ist väljaastumise vastu.

Suurbritannia lahkub EL-ist 2019. aasta 29. märtsil, millele järgneb üleminekuperiood 2020. aasta lõpuni.

Oktoobris või novembris peaks Briti valitsus juhul, kui läbirääkimised EL-iga viiakse edukalt lõpule, esitama parlamendile EL-iga saavutatud lahkumisleppe. Seadusandjate otsusest võib sõltuda see, kas Suurbritannia lahkub EL-ist korrapäraselt lahkumislepingu alusel või ilma leppeta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles