Kreeklased tülitsevad Makedoonia nime pärast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka rahvuslikud meeleavaldajad.
Kreeka rahvuslikud meeleavaldajad. Foto: ALEXANDROS AVRAMIDIS / REUTERS / SCANPIX

Kreeklased on lõhenenud välja pakutud kompromissleppe tõttu ligi kolm kümnendit kestnud nimetüli lõpetamiseks Makedooniaga.

Kreeka ja Makedoonia liidrid teatasid teisipäeval ajaloolisest lahendusest, millega Makedoonia kannaks edaspidi ametlikku nime Põhja-Makedoonia Vabariik.

Makedoonia peaminister Zoran Zajev ütles teisipäeval, et aastakümneid kestnud tüli järel saavutati ajalooline lahendus. Kreeka peaminister Alexis Tsipras nimetas kompromissi suureks diplomaatiliseks võiduks ja ajalooliseks võimaluseks arendada sõprust ja koostööd.

Makedoonia loodab, et nimevaidluse lahenemine avab riigile tee Euroopa Liitu ja NATOsse. Makedoonias peab kokkuleppe heaks kiitma parlament ja rahvahääletus, Kreekas peab leppe ratifitseerima parlament.

«Mõlemale poolele kasulik kokkulepe loob meie põhjapiiril turvalise keskkonna. Kreeka vajab seda pingete tõttu Türgiga,» kirjutas Ateena Panteioni ülikooli politoloog Vassiliki Georgiadou ajalehes Ta Nea.

Mõlema riigi peamised opositsioonierakonnad on teatanud, et ei toeta kokkulepet. Kreeka konservatiivse opositsiooni juht Kyriakos Mitsotakis nimetas kokkulepet rahvuslikuks taganemiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles