Vene vanglas surnud Magnitski sanktsioonide USA koordinaator väisas Eestit

Ainar Ruussaar
, Erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinnas oli neljapäeval Ameerika Ühendriikide välisministeeriumi koordinaator Benjamin Kraut, kes juhib valesüüdistusega Venemaal vangi saadetud ja seal surnud juristi Sergei Magnitski juhtumi ülemaailmset programmi USA poolelt.

Ben Kraut kohtus ühepäevase töövisiidi ajal Tallinnas mitme Eesti ametnikuga, sealhulgas välisministeeriumis. Välisminister Sven Mikseriga USA koordinaator ei kohtunud, ütles Postimehele ministeeriumi pressiesindaja. USA kehtestas Magnitski süüasjaga seotud inimeste vastased sanktsioonid möödunud aasta detsembris, piirates eelkõige süüdistusega seotud Venemaa ametnike pääsu Ühendriikidesse ning kohustades USA kodanikke selles nimekirjas olevate inimestega tehtavatest tehingutest hoiduma või neid blokeerima.

Eesti valitsus kiitis rahvusvahelise sanktsiooni seaduse alusel selle aasta märtsi lõpus heaks niinimetatud Magnitski nimekirja 49 isikust, kellele kehtestas sissesõidukeelu. Eelmisel nädalal andis Venemaa välisministeerium Eesti suursaadikule Moskvas üle omapoolse «russofoobide» nimekirja, kus on 20 Eesti avalikkusele tuntud kodanikku, kellel on keelatud Venemaale sõita. Teiste hulgas on selles nimistus ka endine Eesti president Toomas Hendrik Ilves. Välispoliitika ekspertide sõnul on Venemaa «russofoobide» nimekiri vastus Eesti kehtestatud sissesõidu ja äritegevuse piirangutele Magnitski juhtumiga seotud Venemaa kodanikele.

Lisaks USA-le ja Eestile on Magnitski nimekirja alusel mõnele Venemaa kodanikule piirangud seadnud teiste hulgas ka Kanada, Leedu, Läti ja Ühendkuningriik.

Venemaa jurist Sergei Magnitski oli Ühendkuningriigi ettevõtte Fireston Duncan maksude ja auditi osakonna juht ning esindas fondi Hermitage Capital Management, kes üritas paljastada Venemaa siseministeeriumi ametnike ligi 230 miljoni dollarini ulatunud maksupettust. 2008. aasta sügisel vahistasid Venemaa võimud Magnitski ja süüdistasid teda ennast ulatuslikus maksupettusele kaasaitamises, teda hoiti Butõrka eeluurimisvanglas, kus ta 37-aastasena 2009. aasta novembris suri. Ülekuulamistel väitis Magnitski, et tegemist on valesüüdistusega, mille taga olid kümned Venemaa prokuratuuri, siseministeeriumi ja valitsuse ametnikud.

Eeluurimisvanglas diagnoositi Magnitskil sapikivid, kuid ravimeid ja arstiabi talle ei võimaldatud. Nõndanimetatud Magnitski juhtumist on saanud üks tõsisemaid Venemaa praeguste võimude tegevusele, korruptsioonile ja sealsetele inimõiguste rikkumisele viitavaid rahvusvahelisi programme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles