Jeemeni väed alustasid pealetungi mässulistele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsusmeelsed Jeemeni väed Hodeida provintsis.
Valitsusmeelsed Jeemeni väed Hodeida provintsis. Foto: NABIL HASSAN / AFP / Scanpix

Jeemeni valitsusmeelsed väed alustasid täna pealetungi sadamalinna Hodeida vabastamiseks mässuliste kontrolli alt, teatasid välikomandörid.

Valitsusmeelsed väed alustasid liikumist strateegilisest Punase mere sadamalinnast lõunas asuva lennuvälja suunas, teatasid tundmatuks jääda soovinud komandörid.

Pealetung algas pärast kella ühte päeval kohaliku aja järgi, kui valitsusmeelsed väed said Saudi Araabia juhitavalt koalitsioonilt rohelise tule.

Oht humanitaarkriisiks

Rünnak Hodeidale on toonud kaasa rahvusvaheliste abiorganisatsioonide ja ka USA hoiatused, sest sadama kaudu jõuab Araabia poolsaare riiki 70 protsenti Jeemeni impordist ning ka humanitaarabi.

Koalitsioon süüdistab šiiamässulisi huthisid sadama kasutamises relvatarneteks Iraanilt. 

Koalitsiooni allikate sõnul korraldasid Saudi Araabia ja liitlased kolmapäeval huthide positsioonidele Hodeida lähistel 18 õhurünnakut. Provintsi meditsiiniallikate sõnul sai koalitsiooni õhulöökides surma 22 huthit, Hodeidast lõunas hukkus mässuliste varitsusrünnakus kolm valitsusmeelset võitlejat.

Rünnakus osalevad kohalikud võitlejad, Hadile lojaalsed üksused ning endisele tapetud riigipeale Ali Abdullah Salehile lojaalsed väed, keda toetavad Araabia Ühendmiraatide maaväed.

Saudide juhitav koalitsioon

Huthid hõivasid 600 000 elanikuga Hodeida 2014. aasta sügisel koos pealinna Sanaaga. 2015. aasta kevadel sekkusid president Abedrabbo Mansour Hadi poolel huthide vastu sõtta Saudi Araabia ja selle liitlased. Nende eesmärgiks on toetada Jeemeni valitsust mässuliste vastu, kes olid kontrolli haaranud pealinnas ja mitmes regioonis. Koalitsioon soovib ära hoida president Abedrabbo Mansour Hadi valitsuse kukkumist. Sellel valitsusel on rahvusvaheline tunnustus. 

Konfliktis on surnud umbes 10 000 inimest alates interventsiooni algusest. See on kaasa toonud viletsust ja vägivalda ühte maailma kõige vaesemasse riiki.

Jeemeni valitsus teatas teisipäeval, et läbirääkimised mässuliste Hodeidast lahkuma sundimiseks nurjusid. «Kõik rahumeelsed ja poliitilised vahendid huthi rühmituse eemaldamiseks Hodeidast on ammendatud,» teatas valitsus avalduses, mille edastas riiklik uudisteagentuur Saba.

ÜRO on personali ära viinud

ÜRO teatas esmaspäeval oma rahvusvahelise personali Hodeidast äraviimisest ja hoiatas, et rünnak mõjutab sadu tuhandeid süütuid tsiviilisikuid.

Maailmaorganisatsioon on varem hoiatanud, et pealetung võib kaasa tuua humanitaarkatastroofi. «Impordi katkemine läbi Hodeida pikemaks ajaks asetab Jeemeni elanikkonna äärmusliku ja õigustamatu riski ette,» ütles ÜRO Jeemeni humanitaarkoordinaator Lise Grande.

Koalitsiooni tähtis liige Araabia Ühendemiraadid teatas, et Hodeida vallutamine on oluline huthide sundimiseks järeleandmistele. «Praegune ebaseaduslik huthide okupatsioon Hodeidas pikendab Jeemeni sõda. Linna ja sadama vabastamine tekitab uue reaalsuse ja toob huthid läbirääkimistele,» säutsus emiraatide riigiasjade ja välisminister Anwar Gargash eile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles