Hollandi opositsiooniliider korraldab prohvet Muhamedi karikatuurivõistluse (9)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Satiirileht Charlie Hebdo.
Satiirileht Charlie Hebdo. Foto: Stephane Mahe / Reuters / Scanpix

Hollandi islamivastane poliitik Geert Wilders korraldab oma erakonna parlamendifraktsiooni ruumides prohvet Muhamedi karikatuurivõistluse.

Hollandi Vabaduspartei (PVV) on varasemalt kutsunud üles koraani keelustama. Võistluse osas teatas erakond, et Hollandi terrorismivastase võitluse agentuur olevat sellele oma heakskiidu andnud.

Karikatuuridele annab hinnangu USA karikaturist Bosch Fawstin, kes võitis kolm aastat tagasi sarnase võistluse Texase osariigis. Texases toimunud konkursi võtsid sihikule kaks moslemiusulist tulistajat.

Paljud moslemid loevad prohvet Muhamedist tehtud karikatuure pühaduse teotamiseks.

Geert Wilders.
Geert Wilders. Foto: FRANCOIS WALSCHAERTS / REUTERS / Scanpix

Varasemalt on teda kujutanud piltide joonistamine esile kutsunud vägivaldse reaktsiooni. «Sõnavabadus on ohus, eriti islamikriitikute jaoks,» teatas Wilders. «Me ei peaks kunagi sellega leppima. Sõnavabadus on meie kõige tähtsam vabadus.»

Wildersi sõnul on islam totalitaarne poliitiline ideoloogia, mitte religioon. Varasemalt on ta kutsunud üles mošeede ja islamiõpetust andvate koolide sulgemisele ning soovinud moslemite sisserännet täielikult keelustada.

2016. aastal mõisteti Wilders viha õhutamises süüdi, sest ta küsis oma toetajatelt, kas nad sooviks riigis näha rohkem või vähem marokolasi. Kui rahvas vastas, et sooviks näha vähem marokolasi, vastas Wilders naeratades: «Siis me teeme selle korda.»

PVV on Hollandi peamine opositsioonierakond pärast seda, kui eelmise aasta valimistel saavutati teine tulemus. Erakonna teatel toimub karikatuurivõistlus sügisel ja võitjat ootab 5000 euro suurune auhinnaraha.

Kohtunikuna tegutsema hakkav Fawstin kirjutas Twitteris: «Moslemid võivad surmani solvatud olla, see pole probleem. Probleemiks on moslemid, kes TAPAVAD karikatuuride pärast. Sellele tuleb Muhamedi joonistamisega vastu astuda.»

2015. aastal tappis politsei USA Texase osariigis kaks relvastatud ründajat, kes tahtsid korraldada rünnaku karikatuurivõistlusele, mille Fawstin võitis. Võistlus toimus vaid neli kuud pärast seda, kui islamistidest terroristid tapsid Prantsuse satiirilehe Charlie Hebdo toimetuses 12 inimest. Rünnaku põhjuseks oli see, et lehes oli avaldatud prohvet Muhamedi pilapilte.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles