Pompeo: USA nõuab Põhja-Korealt tuumadesarmeerimist kahe aastaga (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump (paremal) ja Kim Jong-un. Taustal vahetavad dokumente USA välisminister Mike Pompeo ja Kimi õde Kim Yo-jong.
Donald Trump (paremal) ja Kim Jong-un. Taustal vahetavad dokumente USA välisminister Mike Pompeo ja Kimi õde Kim Yo-jong. Foto: Saul Loeb / AFP / Scanpix

USA välisminister Mike Pompeo ütles täna, et Washington tahab Põhja-Korealt tähtsate sammude astumist tuumarelvadest loobumise suunas kahe aasta jooksul.

Lõuna-Koread külastav Pompeo ütles, et ei avalda konkreetset ajagraafikut, kuid Ühendriikide valitsus loodab, et tähtsad desarmeerimissammud saavad aset leida enne president Donald Trumpi esimese ametiaja lõppu 2021. aasta jaanuaris.

USA välisminister kutsus Soulis ajakirjanikega rääkides suhtuma skeptiliselt Põhja-Korea riigimeedia teadaandesse, et Trump ja Põhja-Korea liider Kim Jong-un leppisid kokku samm-sammulises lähenemises Korea poolsaare tuumavabaks muutmisele.

Mike Pompeo.
Mike Pompeo. Foto: Susan Walsh / AP / Scanpix

«Mõnel pool kirjutatud asjadesse tuleks suhtuda tõsiste reservatsioonidega,» lausus ta.

Kim ja Trump kinnitasid eilsel tippkohtumisel allkirjastatud ühisavalduses pühendumist Korea poolsaare täielikule tuumavabadusele ning lubasid ühiseid pingutusi püsiva ja stabiilse rahurežiimi loomiseks poolsaarel.

Põhja-Korea kinnitab üle Kimi ja Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-ini 27. aprilli tippkohtumisel vastu võetud Panmunjomi deklaratsiooni, millega Pyongyang lubas liikuda Korea poolsaare täielikult tuumavabaks muutmise poole, seisis ühisavalduses.

Samuti lisas Pompeo, et USA ja Lõuna-Korea ühised sõjaväeõppused jätkuvad juhul, kui Põhja-Korea lõpetab oma tuumaprogrammi üle heas usus läbi rääkimise. 

Pompeo ütles, et oli eile Singapuris vestluse juures, kui liidrid rääkisid ühisõppuste lõpetamisest.

Trump ütles tema sõnul selgelt ja ühemõtteliselt, et õppuste peatamise tingimus on USA ja Põhja-Korea kõneluste jätkumine heas usus. Kui Ühendriigid järeldavad, et Pyongyang ei pea enam heas usus läbirääkimisi, ei ole see enam jõus, lausus Pompeo.

USA president Donald Trump (paremal) ja Põhja-Korea liider Kim Jong-un.
USA president Donald Trump (paremal) ja Põhja-Korea liider Kim Jong-un. Foto: Jonathan Ernst / Reuters

USA president teatas tippkohtumise järel pressikonverentsil muuhulgas, et Ühendriigid lõpetavad ühised sõjaväeõppused Lõuna-Koreaga; et Põhja-Koreale kehtestatud sanktsioonid jäävad esialgu jõusse; ning ta esitas Kimile kutse külastada Valget Maja, mille viimane ka vastu võttis.

Pompeo ütles, et läbirääkimised Põhja-Korea ja Ühendriikide ametnike vahel jätkuvad järgmisel nädalal. Pompeo sõnul ei tea ta täpset kuupäeva, kuid ootab kõneluste asetleidmist üsna kiiresti.

USA välisminister ütles, et diplomaatilist protsessi Põhja-Koreaga juhib president Trump, kuid lisas: «Mina olen see isik, kes võtab endale selle protsessi edasiviimise rolli».

Pompeo lausus, et Ühendriigid ja Põhja-Korea on teinud ära palju rohkem tööd kui see, mis kajastus Trumpi ja Kimi neljapunktilises ühisavalduses. Kahe riigi läbirääkijad saavad nüüd selle tööga edasi minna, lisas ta.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles