Haruldane juhus: Põhja- ja Lõuna-Korea kindralid üritavad pingeid maandada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja- ja Lõuna-Korea kindralid enne kõneluste algust.
Põhja- ja Lõuna-Korea kindralid enne kõneluste algust. Foto: Handout / Reuters / Scanpix

Lõuna- ja Põhja-Korea relvajõudude kindralid peavad täna haruldasi kõnelusi pingete maandamiseks kahe riigi piiril.

Viimati kohtusid riigi sõjaväed kindralite tasemel 2007. aastal. Lõuna-Korea delegatsiooni juhib kindralmajor Kim Do-gyun ning Põhja-Korea oma kindralleitnant An Ik-san.

Lõuna-Korea kaitseministeeriumi sõnul keskenduvad kõnelused nende otsuste rakendamisele, milles leppisid aprillis ja mais kokku Põhja-Korea liider Kim Jong-un ja Lõuna-Korea president Moon Jae-in.

Arutlusele võib tulla sõjaväe esindajate tihedam kohtumine, kahe riigi sõjaväe tippametnikke ühendava niinimetatud kuuma liini loomine ning Korea sõja ajal kaduma läinud sõdurite leidmise püüdlused.

Lõuna-Korea kindralmajor Kim Do-gyun (paremal) surumas kätt Põhja-Korea kindralleitnant An Ik-saniga.
Lõuna-Korea kindralmajor Kim Do-gyun (paremal) surumas kätt Põhja-Korea kindralleitnant An Ik-saniga. Foto: HANDOUT / REUTERS

Võimalik, et Pyongyang otsib kohtumisel Soulilt ka kindlat seisukohta, et Lõuna-Korea peatab ühised sõjaõppused USA-ga.

USA president Donald Trump ütles pärast kohtumist Põhja-Korea liidri Kim Jong-uniga teisipäeval, et USA ja Lõuna-Korea peatavad ühisõppused hea tahte märgiks. Otsuse taustal on Põhja-Korea tuumarelvitustamise kõnelused.

Lõuna-Korea presidendi kantselei ütleb, et üritab välja selgitada, mida Trump täpselt mõtles. Samas rõhutas kantselei, et liitlased peaksid otsima viise Põhja-Koreaga toimuva dialoogi edasiseks edendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles