Pompeo: Põhja-Korea tuumadesarmeerimise õnnestumine pole kindel (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister Mike Pompeo.
USA välisminister Mike Pompeo. Foto: Andy Wong / AP / Scanpix

USA välisminister Mike Pompeo hoiatas täna ohtude eest, mis võivad ähvardada püüdeid pärast president Donald Trumpi ja Põhja-Korea liidri kohtumist Korea poolsaarel rahu saavutada.

«Me tõesti usume, et oleme pärast nii paljusid aastaid teel, mis võib rahu tuua,» ütles Pompeo Hiina välisministrile Wang Yile.

«On siiski veel oht, et me ei saavuta seda, aga ma tõesti usun, et maailm esitas tingimused õigesti,» lisas ta.

Pompeo ütles, et hindab Põhja-Korea ainsa arvestatava liitlase Hiina tegevust teisipäeval aset leidnud Trumpi ja Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni kohtumise ettevalmistamiseks.

«Hiinal ja Ühendriikidel on veel palju tööd ees,» sõnas ta.

Wang ütles, et Trumpi-Kimi Singapuri tippkohtumine tõukas Korea poolsaare tuumaküsimuse õigetesse - rahu ja läbirääkimiste rööbastesse, mida on lootnud kõik osapooled ja rahvusvaheline kogukond.

«See aitab poolsaare tuumavabaks muutmist edendada ja teoks teha ning aitab tuua poolsaarele ja piirkonda tõelise ja kestva rahu,» ütles Hiina välisminister.

Hiina kinnitas, et peab Põhja-Koreale kehtestatud ÜRO sanktsioonidest kinni, kuni saavutatakse režiimi tuumadesarmeerimine.

Pompeo ütles pärast Hiina välisministri Wang Yiga kohtumist, et ÜRO resolutsioonides on olemas sanktsioonide leevendamise mehhanism, mis õigel hetkel tarvitusele võetakse.

Ta rõhutas aga, et sanktsioonileevendus on mõeldav alles pärast Põhja-Korea täielikku tuumadesarmeerimist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles