Ungari kohus mõistis vangi 71 migranti lämbumissurma saatnud isikud (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veok, millest leiti 71 migrandi laibad.
Veok, millest leiti 71 migrandi laibad. Foto: Heinz-Peter Bader / Reuters / Scanpix

Ungari kohus mõistis neljapäeval 25 aastaks vangi neli inimest, keda süüdistatakse 71 migrandi kolme aasta taguses lämbumissurmas.

Austria kiirteel veoautost leitud lämbunud migrandid - 59 meest, kaheksa naist ja neli last - tulid 2015. aastal Süüriast, Iraagist ja Afganistanist ning üritasid tuhandete saatusekaaslaste kombel Saksamaale jõuda.

Kohut mõisteti Ungaris, kes võttis menetluse Viinilt üle, kui selgus, et migrandid olid lämbunud juba Ungaris.

Süüdi mõisteti veel kümme kahtlusalust, kel tuleb vangi minna kolmeks kuni 12 aastaks.

Mehi süüdistati ohvrite tapmises eriti julmal viisil. Kohus kestis terve aasta ja juhtis tähelepanu migrantidele, kes usaldavad end hoolimatute ja kasuahnete inimsmugeldajate kätte.

Ohvrid olid jõudnud Serbia-Ungari piirile, kus nad topiti kodulindude transpordiks mõeldud õhukindlasse külmutusautosse. Nende karjeid ning palveid peatuda ja uks avada eirati. Kui autojuht aru sai, mis reisijatega juhtunud on, jättis ta veoki Austria kiirtee pervele ja põgenes.

Austria politsei leidis autost üksteise otsas kuhjas lebavad laibad. Kohtuekspertiis selgitas välja, et ohvrid olid selleks hetkeks juba kaks päeva surnud.

Ungari võimude sõnul oli juhtumi taga professionaalne Budapesti jõuk, kes vedas põgenikke 15 veokiga. Alates 2015. aasta veebruarist olid nad toimetanud Ungarist Austriasse üle 1100 inimese, kasseerides igaühelt sisse kuni 1500 eurot.

Riigiprokurör Gabor Schmidt nõudis neljale peasüüdlasele edasikaebamisõiguseta eluaegset vanglakaristust. Kahtlusalused väitsid, et ei teadnud migrantide surmast, kuid tõendid kinnitasid vastupidist.

Jõugu juht - Afganistanist põgenenud 31-aastane Samsoor Lahoo ütles kohtus, et ei soovinud kellegi surma. Tema telefonikõnedest selgus aga, et ta keelas autojuhtidel veoki uksi avada. «Las nad parem surevad. See on käsk,» ütles ta. «Kui nad surevad, las ta viskab nad Saksamaal metsa.»

Ungari prokurörid teatasid, et kaebavad kohtuotsuse edasu.

«See otsus ei peegelda piisavalt kuriteo raskust,» ütles süüdlastele eluaegset vangistust nõudnud peaprokurör Gabor Schmidt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles