Putin edastas Põhja-Korea riigipea kaudu Kimile küllakutse (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-uni ja Donald Trumpi kohtumine Singapuris.
Kim Jong-uni ja Donald Trumpi kohtumine Singapuris. Foto: SAUL LOEB / AFP/ Scanpix

Vene president Vladimir Putin edastas neljapäeval Moskvas Põhja-Korea tseremoniaalse riigipea Kim Jong-namiga kohtudes stalinistliku riigi liidrile Kim Jong-unile kutse külastada Venemaad.

Putin ütles Kimi võõrustades, et Kim Jong-uni ja USA presidendi Donald Trumpi ajalooline tippkohtumine oli kahtlemata kõigest esimene samm täieliku lahenduse suunas.

«Tänu sellele kohtumisele on võimalik negatiivne stsenaarium kõrvale lükatud,» ütles Vene president. «Kahtlemata loob see tingimused uueks edasiminekuks ning vähendab üldisi pingeid Koea poolsaare ümbruses.» 

Putin ütles, et võõrustab hea meelega Põhja-Korea liidrit Venemaal, pakkudes välja, et kohtumine võiks toimuda septembris Vene Kaug-Idas Vladivostokis peetava majandusfoorumi ajal.

Põhja-Korea noor liider pole Venemaad varem külastanud, küll aga tegi seda tema isa Kim Jong-il, kes reisis 2011. aastal soomusrongiga Venemaale kõnelusteks toonase presidendi Dmitri Medvedeviga.

Välisminister Sergei Lavrovist sai mai lõpus Pyongyangi külastades kõrgeim Vene ametnik, kes on isiklikult Kimiga kohtunud.

Kim ja Trump kinnitasid teisipäevasel tippkohtumisel allkirjastatud ühisavalduses pühendumist Korea poolsaare täielikule tuumavabadusele ning lubasid ühiseid pingutusi püsiva ja stabiilse rahurežiimi loomiseks poolsaarel.

Põhja-Korea kinnitab üle Kimi ja Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-ini 27. aprilli tippkohtumisel vastu võetud Panmunjomi deklaratsiooni, millega Pyongyang lubas liikuda Korea poolsaare täielikult tuumavabaks muutmise poole, seisis ühisavalduses.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles