Trumpi tabas Põhja-Korea kindrali saluteerimise pärast kriitika

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump saluteerimas Singapuris Põhja-Korea relvajõudude ministrile No Kwang-cholile videos, mille avaldas Põhja-Korea riigimeedia.
USA president Donald Trump saluteerimas Singapuris Põhja-Korea relvajõudude ministrile No Kwang-cholile videos, mille avaldas Põhja-Korea riigimeedia. Foto: AP/Scanpix

USA

USA presidenti Donald Trumpi tabas neljapäeval kriitika pärast seda, kui Põhja-Korea avaldatud videos on näha teda ühele stalinistliku riigi kindralile sõjaväelase kombel au andmas.

Video pärineb Trumpi ja Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni teisipäevaselt kohtumiselt Singapuris ja Põhja-Korea riigitelevisioon lasi selle neljapäeval eetrisse.

Kim tutvustab videos esmalt Ühendriikide riigipead Põhja-Korea kindralile. Trump ulatab käepigistuseks talle käe, kuid kindral annab selle asemel talle au. Trump annab seejärel lühidalt kindralile au. Kindral nõustus hiljem käepigistusega.

Vahejuhtumi tõttu sai Trump kriitikat nii demokraatidelt kui oma vabariiklastest erakonnakaaslastelt, kellest paljud arvavad niigi, et president suhtus Kimi ja tema totalitaarsesse režiimi liiga aupaklikult.

"Kellelegi ei tule üllatusena, et Põhja-Korea kasutas meie presidenti oma propagandakampaania tarbeks," kirjutas demokraadist senaator Chris Van Hollen Twitteris.

"Kim Jong-un pistab tasku kohesed järeleandmised ise mingeid konkreetseid kohustusi võtmata. On iiveldama ajav näha Trumpi Kanadas meie liitlastele külma tegemas ja seejärel Kimi kiitmas ning tema kindraleid saluteerimas," kirjutas ta.

"Ma pole kunagi näinud Ameerika presidenti au andmas ohvitserile teise riigi sõjaväest, rääkimata sõjaväest, mis tegutseb jõhkra orjuse ning gulagi vangilaagrite süsteemi jõustajana oma riigis," ütles NATO Euroopa liitlasvägede endine ülem (SACEUR) James Stavridis. "See oli viga," lisas ta.

Valge Maja pressiesindaja Sarah Sanders ütles, et president oli lihtsalt viisakas. "See on tavaline viisakus. Kui teise valitsuse sõjaväeametnik saluteerib...vastate samaga," lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles