Vabaühendus: Prantsuse piirivalvurid rikuvad põgenike õigusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse sandarmid ja uue immigratsioonieelnõu vastu protesteerijad Italia piiri äärsetes Alpides.
Prantsuse sandarmid ja uue immigratsioonieelnõu vastu protesteerijad Italia piiri äärsetes Alpides. Foto: Handout / AFP / Scanpix

Prantsusmaa piirivalvurid füüsiliselt väärkohtlesid, pidasid kinni ja saatsid jõuga Itaaliasse tagasi lapsi ja teisi migrante, rikkudes sellega rahvusvahelisi reegleid, teatas vabaühendus Oxfam reedel

Oxfam avaldas reedel raporti, mis keskendub Prantsuse piirist umbes seitsme kilomeetri kaugusel asuvale Itaalia linnale Ventimiglia.

Oxfami andmeil läbis Ventimiglia tänavu aasta esimese kolme kuuga umbes 16 500 sõjapõgenikku ja majandusmigranti. Neist umbes veerand olid saatjata alaealised.

Suurem osa Ventimiglias olevatest migrantidest põgenevad tagakiusu ja sõja eest riikidest nagu Sudaan, Eritrea, Süüria ja Afganistan. Paljud neist üritavad jõuda riikidesse nagu Prantsusmaa, Suurbritannia, Rootsi ja Saksamaa, kus loodavad ühineda sugulaste või sõpradega.

Raporti sõnul ütlesid lapsed, et neid väärkoheldakse füüsiliselt ja verbaalselt, neid peeti öö läbi kinni kongides toidu, vee ja tekita ning neile ei võimaldatud ligipääsu ametlikule eestkostjale. See kõik on vastu Prantsusmaa ja Euroopa Liidu seadustele, lisas Oxfam.

Oxfami töötajate ja partnerite sõnul esines juhtumeid, milles piirivalvurid lõikasid katki lapsmigrantide jalanõude tallad ja varastasid nende telefonide SIM-kaardid.

«Alates sellest, kui Prantsusmaa karmistas 2015. aastal piirikontrolli, on Ventimiglias lõksus tuhanded inimesed, kellele pole antud piisavat abi ega ligipääsu põhiteenustele... Sajad põgenikud ja muud migrandid magavad lageda taeva all ja neil pole ligipääsu ei joogiveele, peavarjule ega küttele,» kirjutas Oxfam.

«Prantsuse politseinikud ei pea kinni rahvusvahelistest standarditest. Nad mõnitavad lapsi ja väärkohtlevad neid... Mõnede laste jalatsitallad lõigati katki, enne kui nad Itaaliasse tagasi saadeti,» ütles Oxfami projekti OpenEurope juht Chiara Romagno Ventimiglias.

Oxfami sõnul peaks Prantsusmaa viivitamatult lõpetama ja mõjusalt karistama Prantsuse politsei ebaseaduslikke praktikaid Prantsuse-Itaalia piiril, tagama asüüli taotlemise õiguse kõikidele välismaalastest lastele Prantsusmaa territooriumil ning hoolitsema nende eest vastavalt Prantsusmaa, Euroopa ja teistele rahvusvahelistele seadustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles