Itaalia valitsus ähvardas mitte ratifitseerida ELi vabakaubanduslepingut Kanadaga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia põllumajandusminister Gian Marco Centinaio
Itaalia põllumajandusminister Gian Marco Centinaio Foto: Insidefoto / imago/ Scanpix

Itaalia populistlik valitsus ähvardas mitte ratifitseerida Euroopa Liidu ja Kanada vabakaubanduslepet (CETA), öeldes, et see ei kaitse riigi põllumehi ja kaitstud päritolu ja geograafilise märgistusega kaupu.

CETA leping kaotab 99 protsenti Euroopa Liidu ja Kanada vahelistest tollimaksudest. Tööstus- ja kalatoodete ning veinide ja alkoholi osas toimub täielik liberaliseerimine. Tariifid kaotatakse samuti Euroopa Liidule olulistele ekspordiartiklitele nagu maiustused, küpsetised, puu- ja köögiviljad. Küll aga jäävad tariifid samaks teatud põllumajandustoodetele, näiteks kanaliha ja munad.

Leppe vastased on nimetanud seda pikka aega ohuks tervisele, demokraatiale ja õigusriigile. Itaalia põllumehed nõudsid eelmisel aastal valitsuselt CETA-st loobumist ning parmesani juustule «Made in Italy» märgistuse lisamist.

«Me ei ratifitseeri vabakaubanduslepet Kanadaga, sest see kaitseb vaid väikest osa meie kaitstud päritolunimetuse ja geograafilise tähisega toodetest,» ütles Itaalia põllumajandusminister Gian Marco Centinaio neljapäeval usutluses päevalehele La Stampa.

«Me palume parlamendil mitte ratifitseerida seda lepingut või teisi, mis sarnanevad CETA-le,» sõnas ta.

Centinaio sõnul ei ole otsust CETA kohta populistliku Viie Tähe Liikumise (M5S) ja Põhjaliiga koalitsioonilepingus.

Põhjaliigasse kuuluv Centinaio ütles, et tema otsus ei peegelda ainult tema erakonna rahvuslikku seisukohta, vaid kahtlused selle leppe suhtes on minu Euroopa kolleegide seas levinud.

Itaalia tähtsaim põllumeeste ametiühing tervitas ministri avaldust. Ametiühingujuht Robert Moncalvo nimetas seda õigeks valikuks halva ja ohtliku leppe suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles