BuzzFeed: Trumpi sõnul kuulub Krimm Venemaale (74)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump enne G7 riigijuhtide kohtumist.
Donald Trump enne G7 riigijuhtide kohtumist. Foto: Leon Neal / AFP / Scanpix

USA president Donald Trump ütles G7 liidrite kohtumisel, et Krimm kuulub Venemaale, sest kõik, kes seal elavad, räägivad vene keelt, vahendab BuzzFeed News.

BuzzFeed News viitab kahele diplomaatilisele allikale, kes soovivad jääda anonüümseks. Nad ütlevad, et Trump tegi oma märkuse reedesel õhtusöögil G7 riigijuhtidega Quebecis, Kanadas.

Venemaa annekteeris Krimmi Ukrainalt 2014. aastal. Sellele järgnes laialdane rahvusvaheline hukkamõist ja sanktsioonide kehtestamine. Samuti löödi Venemaa välja G8 riikide grupist, mis ühendab maailma majandushiide. Nii tekkiski G7. President Vladimir Putin õigustas Venemaa sissetungi Krimmi, öeldes, et ta peab kaitsma Vene kodanikke ja venekeelseid elanikke Ukrainas. 

Samuti seadis Trump kahtluse alla G7 poolehoiu Ukrainale, nimetas seda üheks maailma kõige korruptiivsemaks riigiks. 

Pole teada, kas Trumpi sõnad olid juhuslikud märkused või on see varane signaal USA välispoliitika radikaalsest kursimuutusest. 

USA president on varemgi Venemaa ja Putini suhtes poolehoidu üles näidanud. Viimati kõneles ta avalikult Venemaa G7 gruppi tagasi kutsumisest. Kohtumisel teiste riigijuhtidega avaldas sellele ideele toetust ainult Itaalia vastne peaminister.

Kohtumise teisel päeval ütles Trump ajakirjanikele, et G7 asemel oli varasemalt G8: «Midagi juhtus ja Venemaa ei ole enam siin.» Kui ajakirjanikud survestasid, mis see midagi oli, siis ta süüdistas varasemat presidenti Barack Obamat Ukrainas juhtunu eest. «Obama võib öelda, mida ta tahab, aga ta lubas Venemaal Krimmi võtta,» ütles Trump. 

Valge Maja on keeldunud kommentaari andmisest.

Kommentaarid (74)
Copy
Tagasi üles