Macron tahab Brexiti järel näha EL-i põhikeelena prantsuse keelt (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emmanuel Macron.
Emmanuel Macron. Foto: Sebastien ORTOLA-POOL/SIPA / Scanpix

Prantsuse president Emmanuel Macron tahab, et pärast Ühendkuningriigi lahkumist Euroopa Liidust saaks bloki põhikeeleks prantsuse keel, kirjutas Wall Street Journal.

«Inglise keel ei ole ilmselt kunagi varem olnud Brüsselis nii esindatud, kui Brexiti läbirääkimiste ajal. Kuid see domineerimine ei ole kohustuslik,» ütles Macron märtsis.

Samal ajal märgib väljaanne, on loobumine inglise keelest kui põhikeelest on EL-ile väga keeruline ülesanne.

EL liikmesriikides räägitakse 24 ametlikku keelt, seejuures õpitakse rohkem kui 80 protsendis põhikoolides ja 95 protsendis keskkoolides esimese võõrkeelena inglise keelt.

Suurbritannia lahkumine EL-ist võib kõigutada inglise keele staatust blokis. Praegu on inglise keel ametlik riigikeel 12,8 protsendile 511 miljonist EL elanikust, kuid pärast Brexitit jääb see ametlikuks keeleks vaid Iirimaal ja Maltal, mis on vaid 1,2 protsenti Brexiti-järgsest elanikkonnast, rehkendas leht.

Samas on umbes 81 protsenti EL-i dokumentidest koostatud algselt inglise keeles. Esmalt prantsuse keeles koostatud dokumente on vaid 5 protsenti ja saksa keeles 2 protsenti. Seejuures on EL-i ametnikest Suurbritannia alamad vaid 2,8 protsenti, märkis väljaanne.

Leedu president Dalia Grybauskaitė on märkinud, et milline ei oleks ka otsus EL ametliku keele ohta, ei saa see irduda tegelikkusest. «Inglise keel on EL-is levinuim suhtluskeel ja inimesed jätkavad selle kasutamist, arvestades eriti, et see on Iirimaa ja Malta ametlik keel,» ütles ta.

Macron käib aga peale, et Prantsuse keel peab saama EL-is hulga uusi võimalusi. Ta kinnitas, et EL-i ametnikele korraldatakse prantsuse keele lisakursusi. Ta lubas arendada ka prantsuse koolide rahvusvahelist võrku.

Macroni pealiitlane keeleküsimuses on Euroopa Komisjoni esimees, luksemburglane Jean-Claude Juncker, kes esineb korrapäraselt prantsuse ja saksa keeles.

«Miks peab Shakespeare'i keel valitsema Voltaire keele üle?» küsis Juncker. «Me ei peaks sedavõrd inglistuma.»

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles