USA kaitseminister süüdistas Putinit Lääne demokraatia ründamises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
5527260 12.06.2018 June 12, 2018. Russian President Vladimir Putin at the ceremony to present the 2017 National Awards for outstanding achievements in science and technology, literature and arts and humanitarian work. Sputnik
5527260 12.06.2018 June 12, 2018. Russian President Vladimir Putin at the ceremony to present the 2017 National Awards for outstanding achievements in science and technology, literature and arts and humanitarian work. Sputnik Foto: / Sputnik

USA kaitseminister Jim Mattis sarjas reedel Vene presidenti Vladimir Putinit, süüdistades teda Lääne demokraatia ründamises ja katseis lõhestada NATOt.

Vaid mõni tund enne Mattise avaldust oli president Donald Trump korranud oma väidet, et Venemaa tuleks kutsuda tagasi arenenud tööstusriikide ühendusse G7, kust see heideti välja pärast Krimmi annekteerimist Ukrainalt 2014. aastal.

«Venemaa on see riik, mis esmakordselt pärast Teist maailmasõda on relvajõul ümber joonistanud rahvusvahelised piirid, tehes seda Gruusias ja Ukrainas. Samal ajal kasutab see oma vetoõigust naabrite diplomaatiliste, majanduslike ja julgeolekualaste otsuste suhtes,» märkis Mattis USA mereväe sõjakolledži lõputseremoonial Rhode Islandil.

«Putin soovib killustada NATOt. Tema eesmärk on pisendada Lääne demokraatliku mudeli veetlust ja püüda õõnestada Ameerika moraalset autoriteeti.»

Pentagoni juht lisas, et Putin oma tegevusega ei püüa esitada otsest väljakutset USA sõjalisele võimele, vaid pigem kõigutada ameeriklaste usku oma ideaalidesse.

Varem reedel oli Trump korranud oma G7 tippkohtumisel öeldut, et Venemaa tuleks tagasi kutsuda tööstusriikide kõnelustelaua taha.

«Sest justnagu Põhja-Korea või ükskõik kellega on palju parem läbi saada kui mitte läbi saada. Seega on see võimalik,» lisas president.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles