Venemaa hoiatas Norrat USA merejalaväelaste arvu kahekordistamise eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA merejalaväelased Norras.
USA merejalaväelased Norras. Foto: NTB SCANPIX / REUTERS / SCANPIX

Venemaa kavatseb astuda vastusamme juhul, kui Norra kahekordistab riigis viibivate USA merejalaväelaste arvu.

Facebookis tehtud avalduse kohaselt teatas Venemaa saatkond, et selline samm muudaks Skandinaavia riigi ettearvamatumaks ning hoiatas, et see võiks kaasa tuua pingete tõusu, võidurelvastumise ja Põhja-Euroopa olukorra destabiliseerumise. «Näeme seda selgelt ebasõbralikuna ja see ei jää tagajärgedeta,» lisas saatkond.

Sel nädalal teatas Norra, et palub oma NATO liitlase USA käest 700 merejalaväelase saatmist Norrasse järgmisel aastal. Praegusel hetkel on Norras umbes 330 USA merejalaväelast. Norra teatel paikneksid uued sõdurid Venemaa piirile lähemal kui seni.

Alates eelmisest aastast on USA merejalaväelased Venemaa pahameele kiuste Kesk-Norras Værnesis paiknenud. Nüüd tahetakse ameeriklased paigutada põhjas asuvasse Setermoeni, mis on küll Venemaa piirile lähemal, aga jääb sellest siiski 420 kilomeetri kaugusele.

Oslo on viimastel aastatel muutunud Moskva kavatsuste suhtes murelikumaks, aga suurt naabrit ei peeta siiski otseseks ohuks.

USA merejalaväelased toodi riiki eelmisel aastal ja nad pidid lahkuma selle aasta lõpuks. Eesmärgiks oli talvistes tingimustes tegutsemise harjutamine ja tegu on esimeste võõrriigi vägedega Norras pärast Teist maailmasõda.

Norra sõnul on rohkemate merejalaväelaste kutsumine seotud NATO tugevuste arendamisega ja sellega soovitakse aidata sõduritel paremini talvistes oludes tegutseda. «Liitlased saavad koos harjutades paremaks,» ütles Norra kaitseminister Frank Bakke-Jensen.

Samas on Norra välisminister Ine Eriksen Søreide kinnitanud, et USA sõdurite Norras viibimine ei tähenda kindlasti alalise USA baasi rajamist Skandinaavia riiki.

USA-l oleks huvi aidata sõjalise infrastruktuuri arendamisega Norras ja ehitada Oslo lähedale õhuväebaas, kus saaks peatuda kuni neli USA hävitajat. Tegu on osaga Euroopa heidutusalgatusest, millele pandi alus pärast Krimmi okupeerimist Venemaa poolt 2014. aastal.

Sel aastal korraldas Venemaa põhjalaevastik Barentsi merel suure õppuse. Samuti kavatseb Norra veel selle aasta jooksul korraldada oma suurima NATO õppuse viimaste kümnendite jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles