Talibani võitlejad embasid ramadaani lõpu puhul Afganistani korrakaitsjaid (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afgaanid õnnitlemas üksteist ramadaani lõpu puhul. Pildil pole Talibani võitlejad.
Afgaanid õnnitlemas üksteist ramadaani lõpu puhul. Pildil pole Talibani võitlejad. Foto: NOORULLAH SHIRZADA / AFP

Afganistanis Eid al-Fitri ehk ramadaani lõpu puhul kehtestatud enneolematu relvarahu kestis laupäeval teist päeva. Aset leidis uskumatu olukord, kus igapäevaselt üksteist tappa üritavad Talibani võitlejad ja Afganistani julgeolekujõudude liikmed embasid üksteist ja tegid koos selfisid.

Raketiheitjate ja ründerelvadega varustatud Talibani võitlejad sõitsid Afganistani ja Talibani lippude lehvides autode ja mootorratastega läbi Nangarhari provintsi vaidlusaluse Bati Koti piirkonna.

Kontrollpunktides valvavad Afganistani sõdurid tervitasid neid pühade puhul, embasid ja tegid ühispilte võitlejatega, keda nad harilikult tappa püüavad. Veel mõne päeva eest olnuks seesugune vaatepilt mõeldamatu. Talibani võitlejaid tuli lõppeva ramadaani puhul tervitama ka külarahvas.

«Olen siin, et tervitada oma vendi politseis ja armees,» ütles Talibani komandör Baba AFP-le. «Seni on relvarahu hästi pidanud. Kõik on sõjast väsinud ja kui meie liidrid käsivad meil relvarahu jätkata, teeme seda igavesti,» sõnas ta.

Ramadaani lõpu puhul Kabulis peetud palvus.
Ramadaani lõpu puhul Kabulis peetud palvus. Foto: Noorullah Shirzada / AFP / Scanpix

Üks teine Talibani võitleja ütles aga, et kestev rahu on võimalik ainult siis, kui USA väed riigist lahkuvad. «Me tahame islamiriiki ja -valitsust. See ei saa juhtuda, kui Ameerika ei lahku,» sõnas ta.

Taliban oli varem teatanud, et peab relvarahust kinni reedel alanud Eidi kolmel esimesel päeval ja lubas mitte rünnata Afganistani julgeolekujõude. See oli esimene selline lubadus alates USA juhitud liitlasvägede sissetungi algusest 2001. aasta sügisel.

Taliban lubas siiski jätkata USA ja koalitsioonivägede ründamist.

Afganistani president Ashraf Ghani kuulutas neljapäeval pühade ajaks välja ajutise relvarahu Talibaniga ja kutsus seda reedel pikendama. Afganistani siseministri asetäitja Masood Azizi ütles AFP-le, et mõlemad pooled on seni relvarahust kinni pidanud.

Bati Kot asub Nangarhari provintsipealinna Jalalabadi Pakistani piiril asuva Torkhami ühendaval maanteel.

Üks Kabulis resideeruv Lääne diplomaat ütles AFP-le, et Taliban on kasutanud ära võimaluse näidata afgaanide seas oma populaarsust. «See pole iseenesest halb asi, kui see aitab neil näha võitlemise asemel rääkimisest tõusvat kasu.» 

Afganistanis paikneb umbes 15 000-pealine NATO ja selle partnerriikide väekontingent, mille ülesanne on toetada ja koolitada missiooni Resolute Support raames Afganistani julgeolekujõude, kelle kanda on julgeoleku tagamine riigis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles