Kreeka ja Makedoonia allkirjastavad nimekokkuleppe

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka peaminister Alexis Tsipras ja Madekoonia peaminister Zoran Zaev.
Kreeka peaminister Alexis Tsipras ja Madekoonia peaminister Zoran Zaev. Foto: STOYAN NENOV / REUTERS / Scanpix

Kreeka ja Makedoonia allkirjastavad täna esialgse kokkuleppe Makedoonia nime kohta, mis peaks lõpetama ühe maailma pikematest ja keerulisematest vaidlustest.

Konflikt sai alguse Makedoonia iseseisvumise järel 1991. aastal, kuid selle juured ulatuvad sajandite taha.

Ateena väitel kätkeb nimi, mille endise Jugoslaavia osa endale iseseisvumise järel võttis, territoriaalnõuet Kreeka põhjaosas asuvale samanimelisele piirkonnale. Kreeka vastuseisu tõttu liitus Makedoonia 1993. aastal ÜRO-ga nime all Endine Jugoslaavia Vabariik Makedoonia (FYROM), mida ta kannab tänini.

Kreeka välisminister Nikos Kotzias kohtub nimekokkuleppe allkirjastamiseks Makedoonia ametivenna Nikola Dimitroviga kahe riigi piiril Prespa järve ääres. Nendega ühinevad peaministrid Alexis Tsipras ja Zoran Zaev ning ÜRO ja Euroopa Liidu ametnikud.

Allkirjad antakse Kreeka poolel, seejärel minnakse üle piiri Makedooniasse lõunasöögile, on Kreeka esindajad teatanud.

Tsipras ja Zaev jõudsid teisipäeval kokkuleppele hakata nimetama Makedooniat edaspidi Põhja-Makedoonia Vabariigiks.

Mõlema maa opositsiooniparteid on lahenduse vastu. Kreeka opositsioonierakond Uus Demokraatia algatas parlamendis umbusaldushääletuse, kuid Tsiprase vasakpoolne valitsus võitis selle eile.

Kreekas teeb kokkuleppe vastastele kõige enam meelehärmi tõik, et valitsus nõustus naaberriigis räägitava keele nimetamisega makedoonia keeleks ja et seda kõnelev rahvas on makedoonlased.

Makedoonias on president Gjorge Ivanovil kavas kasutada nimekokkuleppe tõkestamiseks vetoõigust, aga ta saab seda teha vaid ühe korra. Opositsioonilised rahvuslased peavad kokkulepet kapitulatsiooniks.

Kreeka vastuseis Makedoonia nime kasutamisele on takistanud Skopje pürgimusi ühineda Euroopa Liidu ja NATO-ga. Eelmisel aastal ametisse astunud Zaev seadis nende organisatsioonide liikmesuse valitsuse peaeesmärgiks.

Skopje loodabki saada EL-i juuni lõpu tippkohtumisel liitumiskõneluste algusaja ja juulis NATO tippkohtumisel kutse allianssi.

Makedoonia parlament hakkab lepet arutama järgmisel nädalal. See tuleb heaks kiita nii parlamendis kui rahvahääletusel ning selle peab ratifitseerima ka Kreeka parlament.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles