Afganistani korrakaitsjate ja Talibani võitlejate tähistamist varjutab enesetapurünnak

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani vabatahtlikud kannavad haavatuid ja surnuid haiglasse.
Afganistani vabatahtlikud kannavad haavatuid ja surnuid haiglasse. Foto: Noorullah Shirzada / AFP / Scanpix

Afganistanis end eile relvarahu tähistajate seas õhkinud enesetapupommitaja ohvrite arv on tõusnud 36-ni, ütlesid ametnikud täna.

Nangarhari provintsi tervishoiujuht Najibullah Kamawal lisas, et plahvatuses sai kannatada 65 inimest.

Ründaja lasi end õhku Nangarhari provintsi Rodati piirkonnas Eid al-Fitri pühade ajaks välja kuulutatud kolmepäevast relvarahu tähistanud julgeolekujõudude liikmete, Talibani mässuliste ja tsiviilisikute hulgas.

Julgeolekuallika sõnul korraldas suitsiidirünnaku äärmusrühmitus Islamiriik.

Taliban: võitlejad vältigu kogunemisi

Pärast rünnakut andis Taliban oma võitlejatele korralduse jääda valvepostidele või rühmituse kontrollitavatele aladele.

«Et vältida häda tsiviilelanikele, mida, jumal paraku, võime oma kohalolekuga põhjustada, peavad kõik komandörid takistama võitlejaid niisugustest kogunemistest osa võtmast,» ütles Talibani pressiesindaja Zabihullah Mujahid Twitteris.

«Vaenlane on relvarahu kurjasti ära kasutanud ja on võimalik, et niisuguseid halbu vahejuhtumeid tuleb veel.»

Mõned Talibani komandörid on AFP-le öelnud, et ei kiida heaks võitlejate külaskäike valitsuse kontrollitavatele aladele ja pidutsemist koos julgeolekujõududega.

Taliban liitus relvarahuga vaid kolmeks päevaks, pühapäeval peaks see läbi olema.

Valitsuse relvarahu

Afganistani president Ashraf Ghani kuulutas moslemite püha kuud lõpetavate Eid al-Fitri pühade ajaks relvarahu välja 7. juunil, Taliban asus kolmepäevast relvarahu järgima nädal hiljem.

Valitsuse relvarahu pidanuks esialgu lõppema teisipäeval, kuid president teatas eile selle pikendamisest üheksa päeva võrra.

Ghani palus haruldases telepöördumises rahvale Talibanil pikendada oma kolmeks päevaks välja kuulutatud relvarahu, mis peaks lõppema täna.

«Annan julgeolekujõudude käsu püsida kaitsepositsioonidel,» ütles Ghani, lisades, et relvarahu pikendamise üksikasjad tehakse teatavaks hiljem.

Viimase 16 aasta jooksul enneolematut relvarahu tähistasid eile mõlemad pooled: Talibani võitlejad ja Afganistani julgeolekujõudude liikmed embasid üksteist ja tegid selfisid.

Talibani kõneisik ütles täna AFPle, et neil pole kavatsust relvarahu pikendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles