Iisrael hädas Gaza põlevate tuulelohedega (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiina protesteerija seob süttivaid materjale tuulelohe külge.
Palestiina protesteerija seob süttivaid materjale tuulelohe külge. Foto: MAHMUD HAMS / AFP / SCANPIX

Viimastel päevadel on Iisraeli tuletõrje, armee ja vabatahtlikud kustutanud tulekahjusid Gaza piiri ääres. Tulekahjusid põhjustavad süttiva materjaliga täidetud tuulelohed. Nüüdseks on appi võetud õhulöögid ründajatele.

Iisraeli sõjavägi andis täna õhulöögi autole, mille omanik lennutas põlevaid tuulelohesid Gaza sektorist juudiriigi territooriumile, ütles armee esindaja.

Keegi rünnakus kannatada ei saanud, kuid see näitab Iisraeli otsustavust teha sõjalise jõuga lõpp nähtusele, mis on viimastel nädalatel riigi lõunaosa põllumajanduspiirkonnas ärevust tekitanud.  

Laupäeval läksid kuuma, kuiva ja tuulise ilmaga taas põllud tuulelohedest põlema. Tulekahjude kustutamine on läinud Iisraelile maksma vähemalt kaks miljonit šeeklit (pool miljonit eurot). Peamiseks mureks on Iisraeli sõjaväebaasi kaitsmine tulekahju eest, sest selle süttimisel võiksid olla traagilised tagajärjed. 

Gazalased hakkasid põlevaid tuulelohesid lennutama märtsis alanud massimeeleavaldustel, mille mahasurumiseks on Iisrael võtnud kasutusele lahinglaskemoona ja tapnud vähemalt 120 inimest. Haavatute hulk ulatub üle 3800.

Samuti on antud tuulelohede lennutajatele hoiatuslaske Iisraeli droonidelt.

Iisrael peab Gazas valitsevad äärmusrühmitust Hamas, mis juhib protestiaktsioone, vastutavaks ka tuulelohede tekitatud tulekahjude eest. Hamas on lubanud Iisraeli kohale lennutada vähemalt 5000 süütavat tuulelohet. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles