Emakapital hoiab noored Siberi taigakülas (1)

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõvalastest An-2 piloodid ja kohalik metsatuletõrjuja Nikita Dedelkin. Tõvalased on endised reisilennukite piloodid, kes läksid pensionile ning leidsid Verhneussinskis uue töö. FOTO: Jaanus Piirsalu
Tõvalastest An-2 piloodid ja kohalik metsatuletõrjuja Nikita Dedelkin. Tõvalased on endised reisilennukite piloodid, kes läksid pensionile ning leidsid Verhneussinskis uue töö. FOTO: Jaanus Piirsalu Foto: Jaanus Piirsalu

Nikita Dedelkinit hoiab kodukülas kinni kohalikus mõistes hea palk ja põnev amet, mida maailmas peale Venemaa eriti mujal ei peetagi. Nikita kuulub metsatulekahjusid kustutavasse dessantüksusesse, mille liikmed teenivad põlenguhooajal 40 000 rubla (550 eurot) kuus. Taiga põleb aga Lõuna-Siberis Sajaanide ümbruses kuus kuud aastas: lumest lumeni ehk tavaliselt aprillist oktoobrini.

Maakoolides makstakse Siberis õpetajatele rohkem kui linnakoolides, et õpetajaid tööle meelitada. Siberi maakohtades peab kohalik võim kinni maksma ka näiteks õpetajate talvepuud, mis on samuti märkimisväärne võit.

Kõige üllatavam oli 1500 elanikuga Verhneussinskis kuulda, et elanike arv on viimastel aastatel hakanud järjekindlalt kasvama tänu sellele, et noored jäävad üha rohkem elama suurtest asulatest kaugel olevasse kodukülla.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles