USA ja Lõuna-Korea teatavad suuremahuliste sõjaväeõppuste peatamisest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-uni ja Donald Trumpi kohtumine Singapuris.
Kim Jong-uni ja Donald Trumpi kohtumine Singapuris. Foto: Evan Vucci / AP / Scanpix

Lõuna-Korealt ja Ameerika Ühendriikidelt oodatakse sel nädalal teadet suuremahuliste sõjaväeõppuste peatamisest, mis käivitatakse uuesti, kui Põhja-Korea ei täida lubadust tuumarelvad kaotada.

Kava kohaselt peatatakse ainult suuremahulised ühised sõjaväeõppused, regulaarsete harjutustega kavatsetakse jätkata, teatas Lõuna-Korea uudisteagentuur Yonhap anonüümsele ametnikule toetudes.

USA presidendi Donald Trumpi Singapuri tippkohtumisel tehtud lubadus «sõjamängud» lõpetada üllatas ametnikke nii Washingtonis kui Soulis.

Vahetult pärast avaldust teatasid USA ametnikud Lõuna-Koreas, et ei ole õppuste lõpetamise kohta mingit informatsiooni saanud, Lõuna-Korea ametnikud ütlesid, et üritavad välja selgitada, millistele õppustele Trump viitas.

Trumpi kandidaat Lõuna-Korea suursaadiku kohale, eruadmiral Harry Harrys teatas, et toetab pausi suurtes õppustes. Tema sõnul peatatakse ainult suuremahulised õppused, tavaliste ühisõppustega aga jätkatakse. Harryse sõnul on viimane sõna loomulikult USA kaitseministeeriumil.

Trump teatas eile Twitteris, et õppuste peatamine oli tema idee. Põhja-Korea on seda ammu nõudnud.

««Sõjamängude» katkestamine oli läbirääkimistel minu ettepanek, sest need on VÄGA KALLID ja heitsid kõnelustele halba valgust,» kirjutas Trump. «Lisaks üsna provokatiivsed. Võivad algada koheselt kui läbirääkimised nurjuvad, mida me loodame, et ei juhtu!»

Lõuna-Koreas paikneb umbes 28 500 Ühendriikide sõjaväelast. Aasta kaks suurimat õppust Foal Eagle ja Max Thunder lõppesid eelmisel kuul, suve lõpus peaks toimuma suurõppus Ulchi Freedom Guardian.

Lõuna-Korea president Moon Jae-in teatas, et juhul kui Põhja-Korea on denukleariseerimispüüetes siiras, peab tema valitsus olema sõjalise survestamise osas paindlik.

Kahe Korea vahelistel kõnelustel neljapäeval palus Soul väidetavalt Põhja-Koreal liigutada oma relvasüsteemid demilitariseeritud tsoonist 40 kilomeetri kaugusele. Lõuna-Korea kaitseministeerium on väidet eitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles